Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

sausio 28, 2010

Skrudinti citrininiai anakardžiai su čili


Turbūt ne man vienai pažįstamas jausmas, kai kažkoks užkandukas taip "užkabina", kad valgai ir negali sustoti - beveik kaip rūkalių judesys "ranka-burna" :) man taip dažniausiai nutinka su riešutais ir džiovintais vaisiais. O jei dar tie riešutai kaip nors paskrudinti, paskaninti arba į ką nors "įvilkti" (bet čia kalbu apie paskaninimą namuose, o ne apie visokius parduotuvinius apvalkalus, pilnus glutamatų, E ir t.t.), tai tuomet sustoti visai sunku :) bet tai nėra taip jau blogai, turint omeny, kad riešutai turi begalo daug naudingų medžiagų - tai va, kandu riešutą ir įsivaizduoju, kad tai vitamino piliulė :) gera saviįtaiga :) o jei rimtai, tai anakardžiai turi daug geležies (beveik kaip mėsoje), magnio, kalcio, tad ypač naudingi vegetarams, nėščioms ir žindančioms moterims, ir apskritai visiems, galvojantiems apie sveiką mitybą. Taigi, šį kartą siūlau paragauti anakardžių su citrina ir čili pipirais - puikus užkandis vakarėliams prie vyno (labai dera patiekti kartu tiek su minkštaisiais, tiek su kietaisiais sūriais), prie įvairių kokteilių ar alaus, o taip pat labai paskaninantis įvairias salotas (pvz. rukolos salotas su varškės sūriu) ar trintas sriubas (pvz. moliūgų sriuba).

Reikalingi produktai:
200 gr. anakard žių riešutų (nesūdytų);
1 citrinos žievelės (smulkiai nutarkuota);
1,5 valg. šaukšto rudojo cukraus;
1 a. šaukštelio druskos;
1-1,5 a. šaukštelio maltų čili pipirų (priklausomai nuo pageidaujamo aštrumo);
1 kiaušinio baltymo.

Procesas:
Išplakite kiaušinio baltymą su visais priedais, įmaišykite anakardžius.
Paskleiskite riešutus kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi ir įdėkite į iki 170 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15-18 min. - tol, kol įgaus lengvai rusvą spalvą. Nuo 15 kepimo min. siūlau riešutus atidžiai stebėti, nes pabaigoje labai greitai gali sudegti.
Atvėsusius riešutus atskirkite vieną nuo kito (kai kurie gali būti sulipę) ir skanaukite!

sausio 27, 2010

Kreminė morkų sriuba su apelsinais


Ką valgyti kai už lango minus 22? Aišku, kad sriubą. Bent jau mane sriuba sušildo geriausiai, na dar soti košė arba troškinys irgi galėtų būti išeitis. Įkvėpimas šiai sriubai kilo iš mano vieno mėgstamiausių daržovių patiekalų, t.y. svieste karamelizuotų morkyčių su rozmarinais ir apelsinais - būtinai pasidalinsiu šiuo receptu su jumis artimiausioje ateityje - kai tik turėsiu foto, nes dažniausiai morkytės nesulaukia fotoaparato ir būna suvalgytos :) man ši sriuba patinka ne tik dėl skonio, bet ir dėl jos paprastumo ir greitumo, ji paruošiama vos iš keleto visada namuose (na bent jau mūsų) esančių produktų - morkų, apelsino ir prieskonių. Taigi, jei šaldytuve guli kelios morkos, laiko turite nedaug, o jūsų ir draugų skrandžiai prašosi konors šilto, sotaus ir šiek tiek egzotiško - pirmyn prie puodų.

3 porcijoms reikės:
4 didelių morkų;
1 nulupto apelsino (didelio ir saldaus);
0,5 apelsino žievelės (nutarkuotos arba plonai nupjautos ir sukapotos)
1 a. šaukstelio kmynų arba kumino;
1 a. šaukštelio maltų čili pipirų;
1 a šaukstelio maltos kalendros;
druskos
šlakelio alyvuogių aliejaus aliejaus;
gabalėlio sviesto;
saujelės kuskuso (galite pakeisti manų kruopomis arba visai nedėti).

Priedai (nebūtini, pagal kiekvieno norus ir galimybes): skrudintos krevetės (trumpą skrudinimo instrukciją surašiau žemiau - labai rekomenduoju, nes super reikalas išeina), grietinė, grietinėlė.


Procesas:

Įkatinkite puode šlakelį alyvuogių aliejaus, ištirpinkite jame gabalėlį sviesto ir pakepinkite jame smulkiai kapotus česnakus ir svogūną su kmynais, kalendromis, čili pipirais ir druska tol, kol truputį suminkštės. Maišykite, kad neprisviltų. Sudėkite nuskustas ir griežinėliais supjaustytas morkas, pamaišykite ir užpilkite verdančiu vandeniu - tiek, kad morkos būtų vos apsemtos. Sudėkite apelsino skilteles ir žievelę, įdėkite druskos ir virkite sriubą, kol morkos suminkštės. Tuomet įdėkite saujelę kuskuso ir dar pavirkite apie 5 min. Man šitoj sriuboj kuskusas labai tinka, padaro patiekalą šiek tiek sotesnį ir žiemiškesnį, tačiau jei norite ne tokios sočios sriubos - galite kuskuso ir nedėti.
Sutrinkite sriubą blenderiu, jei masė atrodo per tiršta, įpilkite verdančio vandens iki norimo tirštumo. Paskaninkite druska ir maltais pipirais. Patiekite su šlakeliu grietinėlės arba grietinės.
Prabangesnis variantas - įmesti keletą skrudintų krevečių (8 vnt, karališkų krevečių pakepinti alyvuogių aliejuje su česnako skiltele, 0,5 citrinos sultimis, keliais lašais tabasco arba čili padažo, druska ir šaukšteliu rudojo cukraus - krevetės nuostabiai karamelizuojasi ir puikiai papildo pikantišką morkų sriubą).

sausio 13, 2010

Pappa al pomodoro / pomidorų ir duonos sriuba iš Toskanos


Norite bent mintimis ištrūkti iš apšnerkšnijusios žiemos į saulėtą itališką vasarą, kur kvepia pomidorais, apelsinais, marcipanais ir dar daug kuom, kuo nekvepia Lietuvoje žiemą? Tuomet šios toskanietiškos sriubos aromatas ir skonis tikrai jums padės, o be to puikiai sušildys ir pasotins ne tik mintis, bet ir kūną. Originaliai ši sriuba verdama iš kokybiškų vyšninių arba slyvinių pomidorų, bet Lietuvos sąlygomis tikrai nerekomenduoju to daryti, nes pomidorai pas mus tikrai prėsko skonio, tad naudokite konservuotus pomidorus iš skardinių. Aš savo ruožtu dar truputį paimprovizuoju ir papildau sriubą mocarelos sūriu bei saulėgrąžomis arba moliūgų sėklomis, kas, mano manymu, prideda dar daugiau spalvų ir skonio šiam nuostabiam patiekalui. Tai mano šios žiemos sriuba Nr. 1 :) Todėl tikrai labai labai rekomenduoju išbandyti ir atrasti šią sriubą, jei dar nebandėte.

Taigi, 3-4 porcijoms reikės:

800 gr. konservuotų smulkintų pomidorų;
2-3 gerai prinokusių šviežių pomidorų;
250-300 gr. (apie 5-6 riekės) rupios kvietinės duonos (gali būti ir apdžiūvusi, aš naudojau duoną su saulėgrąžomis);
1 didelio kubeliais pjaustyto svogūno;
4 smulkiai sukapotų česnako skiltelių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
džiovintų arba šviežių bazilikų, čiobrelių, raudonėlių;
1 a. šaukštelio maltos saldžios raudonosios paprikos;
druskos;
pipirų mišinio;
žiupsnelio cukraus;
1 valg. šaukšto lukštentų saulėgrąžų arba moliūgo sėklų (nebūtinai);
vieno mocarelos rutuliuko (nebūtinai).

Procesas:
Dideliame puode apie 2 min. pakepinkite česnaką ir svogūną su alyvuogių aliejumi, druska ir maltais paprikų milteliais, sudėkite smulkintus šviežius ir konservuotus pomidorus, maišydami pakaitinkite dar apie 2 min., jei svyla, įpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus. Masę užpilkite 400-500 ml. vandens ir virkite apie 10-15 min. - kol pomidorai visiškai suminkštės.
Sudėkite gabalėliais sulaužytą duoną, prieskonines žoleles, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas (jei naudosite), įdėkite druskos, pipirų, jei sriuba rūgštoka - įdėkite šaukštą cukraus ir virkite ant silpnos ugnies dar apie 10 min. - sriuba turi sutirštėti, pasidaryti tarsi šilkine, panaši į košę labiau nei į sriubą, o duonos gabalėliai turi beveik iširti, likti tik keletas stambesnių duonos gabalėlių.
Į kiekvieną sriubos porciją lėkštėje įdėkite keletą atplėštų mocarelos riekelių (skanu ir be mocarelos, bet su mocarela dar skaniau), pabarstykite šviežiais arba džiovintais bazilikais arba raudonėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite. Mmm, jau dabar seilė varva vien pagalvojus apie šitą gėrį. Ne veltui Nr. 1 :) Skanaus ;)

sausio 11, 2010

Avižiniai bananiniai sausainiai, gardinti šokoladu ir riešutais


Pirmiausia, tai su Naujaisiais metais, mylimiausi mano blogo skaitytojai ir ištikimiausi gerbėjai. Labai noriu tikėti, kad šie metai bus tokie pat puikūs, kaip ir praėję (tikrai neverkšlensiu čia dėl visokių krizių, epidemijų ir pan., juk pakanka to ir iš TV), ir palinkėti šiais metais kiekvienam pažvelgti giliau į savo vidų, atrasti naujų galimybių ir talentų savyje ir drąsiai imtis įgyvendinti tai, ko seniai troškote, bet galbūt bijojote, galbūt nebuvo galimybės, o gal tiesiog pritrūko valios. Juk nauji metai puikus metas naujiems iššūkiams ir naujoms galimybėms :) o aš savo ruožtu po intensyvaus šventinio šurmulio ir šiokios tokios pertraukos grįžtu su pilna galva naujų receptų, kuriais vis žadu dalintis dažniau, bet išeina kaip visada...Tad šiais metais, mažiau pažadų, bet daugiau darbų ;)

Taigi šiandien apie avižinius bananinius sausainius. Po šventinio tortų, pyragų, triufelių vajaus, norėjosi kažko sveikesnio ir lengvesnio, bet ne mažiau skanaus, kvapnaus ir viliojančio, tad sveikieji avižiniai bananų sausainiai buvo kaip tik tai, ką nusprendžiau nusivežti pas savo mylimos draugės šeimyną į svečius. Sausainiai nuostabiai kvepia bananais, viduryje minkštučiai, o kraštai lengvai traškūs, paskaninti šokolado gabalėliais ir migdolų riešutais. Be to, yra vertingesni, nei kepami vien iš miltų, nes šiuose naudojami avižiniai dribsniai, o dalis kvietinių miltų pakeičiama rupiais kvietiniais. Žodžiu, pasiraitokite rankoves ir kibkite į darbą, kai norėsite skanių pusryčių ar tiesiog sveiko užkandžio prie arbatos arba stiklinės pieno (pvz. kai nesimiega naktį).

Reikalingi produktai (apie 30-35 vnt.):

• 140 gr. (apie 1 stiklinė) kvietinių miltų;
• 70 gr. rupių kvietinių miltų;
• 1 a. šaukštelis druskos;
• 1 a. šaukštelis kepimo miltelių;
• 160 gr. sviesto (kambario temperatūros);
• 100 gr. (apie pusė stiklinės) baltojo cukraus;
• 100 gr. rudojo cukraus;
• 1 kiaušinis;
• 1 a. šaukštelis vanilės esencijos arba vanilinio cukraus;
• 125-130 gr. sutrinto banano (maždaug 1 didelis arba 2 mažiukai bananai);
• 100 gr. (1 stiklinė) avižinių dribsnių (ne trumpojo virimo);
• 100-150 gr. smulkiai sutrupinto juodojo šokolado;
• saujelė (apie 70 gr.) kapotų migdolų (galite pakeisti karijų, graikiškais ar lazdyno riešutais).

Procesas:
Įkaitinkite orkaitę iki 175 C.
Iki purios masės mikseriu arba mediniu šaukštu išsukite sviestą su baltuoju ir ruduoju cukrumi, įdėkite kiaušinį, vanilę, druską, gerai išsukite, įmaišykite bananų tyrę. I šią masę sudėkite abiejų rūšių miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išmaišykite. Pabaigai - avižinius dribsnius, šokolado gabalėlius ir riešutus ir vėl gerai išsukite.
Išdėliokite po 0.5 valgomojo šauksto tešlos (maždaug po 10-12 vnt. į standartinę kepimo skardą) ant kepimo popieriaus palikdami tarpus tarp sausainių, kad kepant būtų kur plėstis.
Kepti apie 13-14 min. - kol krašteliai lengvai paruduos. Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite skardoje - ką tik iškepę sausainiai bus labai minkšti, bet vėsdami sukietėja.

Tebūnie tai vienas iš gerų darbų savo draugams ir artimiesiems šiais metais ;)