Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

kovo 22, 2010

Jūros liežuvis, keptas su pomidorais, ančiuviais ir balzamiku / romantiška vakarienė dviems

Ech, kaip kartais ilgu tų romantiškų vakarienių dviese, kai nežiūrint į laikrodį ir neskaičiuojant minučių gali mėgautis puikiu maisto ir vyno deriniu ir kalbėtis...ilgai ilgai kalbėtis. Tą laiką pakeitė paskubomis valgomos greitai sumeistrautos salotos arba košės, pakaitomis supuojant ir linksminant trečiąjį - mažąjį. Bet turbūt kuo mažiau tokio ypatingo laiko turi, tuo labiau imi vertinti. Ir net per pusvalandį paruošta vakarienė, po to sudorota per 15 min. tampa ypatinga, nes tą valandą namuose negirdėti mažojo gurmano verksmo, nes verksmą vis dažniau pakeičia šypsena, nes patiekalas gavosi puikesnis nei tikėtasi, nes ant stalo žydi pavasariškos tulpės, nes sieloje ramu, ramu... Tai vat kaip puikiai mane nuteikė itališkai paruoštas jūros liežuvis - žuvis išties verta dėmesio: sultinga, minkštutė, švelnios tekstūros, ne per riebi ir ne per liesa, lengvai imasi nuo kaulo, mažų ašakų beveik nėra. Puikus pasirinkimas ypatingai progai (žinoma, tiks ir be progos), artėjančioms Velykoms ar ypatingiems svečiams. Kadangi patiekalą reikėjo sumeistrauti greitai, savaip painterpretavau Jamie Oliverio siūlomą žuvies receptą, kuriame žuvis kepama visa, taigi nereikėjo gaišti laiko ruošiant filė. Garnyrui priderinau kukurūzų košę polentą ir rukolos salotas - viską paruošite, kol keps žuvis.

2 porcijoms reikės:
2 vnt. šviežių jūros liežuvių (išdarinėto ir nuskustais žvynais) (galima įsigyti IKI didžiosiose parduotuvėse penktadieniais);
8-10 vnt. vyšninių pomidorų;
4 ančiuvių filė;
4 valg. šaukštų balzamiko acto;
šviežių bazilikų lapelių;
alyvuogių aliejaus;
druskos;
maltų pipirų mišinio.

Patiekti su:
Rukolos salotomis, apšlakstytomis alyvuogių aliejumi; ir polenta (kukurūzų koše), kuriai reikės:
1 puodelio kukurūzų kruopų;
3,5 puodelių vandens;
2 valg. šaukštų sviesto;
60-70 gr. (gera sauja) tarkuoto parmezano;
druskos;
maltų pipirų mišinio.

Procesas:
Įkaitinti orkaitę iki 200 C laipsnių karščio.
Žuvies viršutinėje dalyje padaryti keletą įpjovų statmenai pagrindiniam kaului (įpjaukite iki kaulo), pabarstykite druska, įdėkite žuvis vieną šalia kitos į alyvuogių aliejumi išteptą skardą. Ant žuvies sudėkite smulkintus pomidoriukus, sukapotą ančiuvių filė ir bazilikų lapelius, apšlakstykite balzamiko actu ir pabarstykite maltų pipirų mišiniu. Kepkite 25 min.
Kol žuvis kepa, išvirkite polentą: užpilkite kukurūzų kruopas verdančiu vandeniu, įberkite druskos, virkite ant vidutinio stiprumo ugnies nuolat maišydami (virdama košė taškosi, tad kuo intensyviau maišysite, tuo mažiau nukentės jūsų virtuvės sienos) apie 15 min. Įdėkite sviestą, tarkuotą parmezaną ir toliau maišydami dar pavirkite apie 3-5 min. - išvirusi polenta turi būti kreminės švelnios tekstūros su vos jaučiamomis minkštomis kukurūzų kruopomis.
Rukolos salotas sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus.
Iškepusią žuvį, polentą ir rukolos salotas sudėkite į lėkštę ir patiekite. Galima apšlakstyti aliejumi ir balzamiku, likusiu nuo žuvies kepimo skardoje.

2 komentarai:

  1. labuka,aisku mano komentaras dabar tikrai bus ne i tema, taciau pati megstu gaminti, tad nutariau pasekti kitu pavyzdziu ir pasidaryti savo bloga blogspot'e, taciau niekaip nesuvokiu ka reikia padaryti ,kad i galetu matyti ir kiti, gal pagelbetumet? bukit gera, atsakykit i el pasta brigita.verik@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kilo toks keistas klaustukas dėl nuotraukų. http://cityout.lt/Maistas_gerimai/articles/Juros_liezuvis_su_pomidorais_ir_anciuviais - čia iš Jūsų pasiskolino?

    AtsakytiPanaikinti