Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

birželio 17, 2009

Laaabai šokoladinis pyragas su braškėmis (be miltų)

Jau kai užderėjo braškės (na tai kas, kad ne nuosavam darže, bet ūkininkų turguje randu kasdien vis saldesnių :), tai niekaip negalime atsivalgyt. Aišku, braškės toks dalykas, kurio ir skaninti niekaip nereikia, ir taip gardumėlis, bet kai nusibosta valgyti vienas arba lietuviškai su pienu, ateina noras ir kažko įmantrenio, prabangesnio. Siūlau beveik klasikinį juodojo šokolado, braškių ir mėtų derinį - puikiai tiks ir karštai vasaros dienai, ir lietingam vakarui su arbata. Dviguba laimės hormonų dozė garantuota.

Nedidelio pyrago (apie 20 cm skersmens) tešlai reikės (jeigu turite didesnę apvalią formą, tuomet darykite dvigubą pyrago porciją, nes kitu atveju gausite ne pyragą, o blyną):
  • 1 juodojo šokolado plytelė (100 gr.) - kuo kokybiškesnis, tuo geriau;
  • 100 gr. maltų migdolų;
  • 100 gr. sviesto;
  • 100 gr. cukraus;
  • 2 kiaušiniai.

Papuošimui/pagardinimui reikės:

  • 1 juodojo šokolado plytelė (100 gr.);
  • 4-5 valg. šaukštai grietinėlės (gali būti ir riebi, ir liesesnė);
  • pora saujų šviežių braškių (puikiai tiks ir kitokios vasariškos uogos - avietės, vyšnios, gervuogės);
  • keletas mėtų lapelių;
  • cukraus pudros pabarstymui (nebūtinai).

Procesas:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 170 C laipsnių karščio;
  • Išsukite sviestą (nelydytą!) su cukrumi iki purumo (plakikliu arba mediniu šaukštu), įdėkite kiaušinių trynius, vėl išsukite, įmaišykite į masę maltus migdolus ir išlydytą juodąjį šokoladą (šokoladą geriausia tirpinti lėtai, įdėjus dubenėlį su šokoladu į kitą dubenėlį su vandeniu, stovintį ant ugnies);
  • Kiaušinių baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai įmaišykite į šokoladinę pyrago masę. Atsargiai sudėkite į sviestu pateptą (arba išklotą sviestiniu popieriumi) apvalią (atsidarančiais kraštais) formą, tolygiai paskirstykite, kepkite 170 C laipsnių orkaitėje apie 30 min. (kol paviršius pasidarys šiek tiek traškus). Kadangi šio pyrago gamyboje nenaudojami miltai ir kepimo milteliai, tad pyragas kepdamas tikrai nepadvigubės.
  • Atvėsusį pyragą aptepti išlydyto šokolado ir grietinėlės mišiniu (tiesiog į lydomą šokoladą įpilkite grietinėlės ir gerai išmaišykite). Šokoladui atvėsus, bet dar nesustingus gausiai apdėliokite pyrago viršų braškėmis ir įdėkite į šaldytuvą bent valandai (jeigu turite laiko, jeigu ne - labai skanu ir iš karto) laiko.
  • Prieš patiekdami papuoškite mėtų lapeliais, galite pabarstyti ir cukraus pudra.

5 komentarai:

  1. kad be miltų tai labai gerai ;)

    skaniai atrodo, eh :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėl braškių nealpstu, bet šis derinys labai elegantiškas ir patrauklus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Derinys tikrai puikus - saldus šokoladas, traškūs migdolai ir gaivios braškės su mėtomis...mmm...Džiaugiuosi, kad patinka, tikiuosi ir bandote :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškasliepos 19, 2009

    Netikėtai radau čia šį receptą ir nesusilaikau nepakomentavusi :) Super super skanus šokoladinis tortas - tokį (tik be braškių) kepiau prieš porą mėnesių savo vyro gimtadieniui. Iki šiol seilės tįsta prisiminus. Rekomenduoju išbandyti net tiems kas nemėgsta šokoladinių tortų :) (Man ir pačiai labiau patinka grynas šokoladas nei šokoladiniai tortai, bet šitas tortas - kažkas nepaprasto!!!)

    AtsakytiPanaikinti
  5. dar nepadarem, pabandysim niam niam :)

    AtsakytiPanaikinti