Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

rugsėjo 13, 2009

Migdolų sklidinas tartas su kriaušėmis

Net keletą dienų svajojau apie pyragą, kvepiantį kriaušėmis ir cinamonu ir vis negalėjau apsispręsti, koks derinys geriausiai atitiks mano norus - vieną dieną norėdavosi minkštutėlio, persisunkusio kriaušių sultimis biskvito, kitą dieną prieš akis išnirdavo traškiais trupinėliais apsivijusios kriaušių skiltelės vanilės padaže, kol pagaliau nusprendžiau, kad trapus prancūziškas tartas, užpildytas minkšta migdolų mase ir joje pūpsančiomis minkštomis kriaušių puselėmis, bus būtent tai, ko reikia man ir... jums :)

1 pyragui (26-28 cm skersmens) arba 4-5 mažiems pyragiukams reikės:

Tešlai:
  • 200 gr. kvietinių aukščiausios rūšies miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 šaukšto cukraus;
  • 80 gr. sviesto (kambario temperatūros);
  • žiupsnelio druskos;
  • vandens (apie 20 ml.).

Sirupui:

  • 500 ml. vandens;
  • 150 gr. cukraus;
  • 1 citrinos žievelės;
  • 1 cinamono lazdelės arba 1 a. šaukštelio malto cinamono;
  • 2 kardamono gabalėlių arba 0,5 a. šaukštelio malto kardamono.

Įdarui:

  • 5-4 vidutinio dydžio prinokusių (bet nepernokusių) kriaušių;
  • 2 nedidelių kiaušinių;
  • 130 ml. riebios grietinės;
  • 200 gr. maltų migdolų;
  • 40 gr. cukraus.
Procesas:

  • Paruoškite sirupą - užvirinkite vandenį su nurodytais priedais.
  • Į verdantį sirupą sudėkite paruoštas kriaušes (nulupkite, per apačią sukamuoju judesiu (peiliu arba bulvių skustuku) išimkite sėklas, kotelius palikite, kol lupsite likusias kriaušes, pirmiau nuluptas apšlakstykite citrinų sultimis, kad neparuduotų). Virkite apie 15-20 min. - kriaušės turi suminkštėti, tačiau išlaikyti savo formą ir neištižti. Išvirusias kriaušes išimkite iš sirupo, sirupą virkite ant lėtos ugnies toliau tol, kol išgaruos apie 2/3 vandens ir sirupas pavirs į tirštą karamelinį padažą, kuriuo užpilsite pyragą prieš patiekdami.
  • Paruoškite tešlą - sumaišykite sviestą ir miltus, tuomet sudėkite kiaušinį, cukrų, druską, vandenį ir suminkykite tešlą - ji turėtų būti elastinga ir nelimpanti prie pirštų. Jeigu tešla limpa prie rankų - įdėkite dar šaukštą miltų, ir atvirkščiai - jei tešla per daug kieta ir trapi, įpilkite šlakelį vandens. Kol paruošite įdarą, apdenkite tešlą ir įdėkite į šaldytuvą (kad pailsėtų :).
  • Maltus migdolus (aš sumaliau tiesiog blenderiu) suplakite su kiaušiniais, grietine ir cukrumi.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 210 C laipsnių.
  • Formos (arba formelių - jei nuspręsite kepti ne vieną tart'ą o keletą mažų tartalečių) dugną ištepkite sviestu. Tešla tolygiai išklokite formos dugną ir šonus (apie 2-3 cm aukščio), šakute subadykite tešlos dugną. Ant tešlos išdėliokite kriaušes - čia leiskite pasireikšti savo fantazijai (aš pjoviau kriaušes pusiau ir dėjau ratu, bet galima "pasodinti" ir po visą kriaušę koteliais į viršų), aplink kriaušes supilkite migdolų masę.
  • Kepkite apie 20-25 min. - kol tešlos krašteliai ir migdolų masė švelniai paruduos.
  • Šiek tiek atvėsinkite. Patiekti skaniausia šiltą, apšlakstytą sirupu, likusiu nuo kriaušių virimo ir su gabalėliu vanilinių ledų arba kriaušinio šerbeto.
Vualia! Namuose kvepia Provansu, o širdis dainuoja :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą