Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

lapkričio 16, 2009

Pieniškos karamelės cinamono pataluose. Arba Kalėdinės dovanos idėja Nr. 1

Patinka Jums tai ar nepatinka, bet Kalėdų karštinė (o gal visai ne karštinė, o ramus ir nuostabus laukimas - kaip pažiūrėsi ir nusiteiksi :) jau tikrai prasidėjo. Užtenka nueiti į bet kurį prekybos centrą ar paskaitinėti internete vieną po kito pasirodančius straipsnius apie kalėdines muges, labdaros akcijas, planuojamus kepinius, dovanas ir pan. Kadangi man asmeniškai Kalėdos labiau asocijuojasi su jaukiu laukimu, cinamonu ir imbieru kvepiančiais namais, bei ramiais pasisėdėjimais su draugais, artimaisiais ir karštu vynu nei su kamščiais prie parduotuvių įvažiavimų ir kasų, pradėjau kurti namie kalėdinę nuotaiką nuo naminių saldainių darymo. Maišiau karamelę, skrudinau riešutus, aplink dulkėjo cinamono debesys, o galvojo viena po kitos sukosi dainos... aišku, kad apie Kalėdas.
Taigi, apie 50 vnt. saldainiukų reikės:
  • 150 gr. sviesto;
  • 100 gr. pieniško šokolado;
  • 400 gr. karamelizuoto kondensuoto pieno (pvz. Rududu);
  • 2 valg. šaukštų pieno;
  • 360 gr. sausainių (paprastų tešlainių, pvz. Gaidelis, Selga ar pan.)
  • 3 valg. šaukštų brendžio (galite pakeisti konjaku arba visai nepilti jokio alkoholio, bet skonį labai pagerina :)
  • 80-100 gr. lazdyno riešutų;
  • Papuošimui: 2 valg. šaukštų cinamono ir 4 valg. šaukštų cukraus pudros.
Procesas:
  • Sviestą, pienišką šokoladą, pieną ir karamelizuotą kondensuotą pieną sudėti į katiliuką ir kaitinti ant silpnos ugnies maišant mediniu šaukštu tol, kol produktai išsilydys ir susilies į vientisą masę, užvirinti nereikia. Nukelkite nuo ugnies.
  • Sausainius sugrūskite į kuo smulkesnius trupinius - aš tai darau medine grūstuve, skirta bulvėms trinti.
  • Į karamelinę masę įmaišykite trupinius, brendį ir padėkite į šaldytuvą 1-1,5 val.
  • Kol masė stingsta, įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių, sudėkite riešutus į sausą skardą ir palaikykite karštoje orkaitėje apie 7-8 min. Riešutus galima kaitinti ir sausoje keptuvėje nuolat pamaišant - svarbu, kad riešutai išdžiūtų ir odelė sutrūkinėtų, tačiau reikia būti atsargiems ir riešutų nesudeginti. Atvėsusius riešutus patrinkite tarp delnų - taip atskirsite odeles ir turėsite švarius traškančius riešutėlius saldainių įdarui.
  • Iš sustingusios karamelinės masės formuokite saldainiukus - šlapiu arbatiniu šaukšteliu paimkite karamelės, į vidurį įspauskite riešutą ir tarp delnų suformuokite rutuliuką. Jei masė labai limpa prie delnų, padrėkinkite delnus šaltu vandeniu. Kiekvieną saldainį pavaliokite cinamono ir cukraus pudros mišinyje. Idealiausia saldainius iki patiekiant laikyti šaldytuve.
Tokie rankų darbo saldainiai sušildys bet kurio draugo ar artimo, kuriam jie skirti, sielą.

Ramaus ir jaukaus laukimo!

15 komentarų:

  1. Mes jamam šitą receptą ;) Atrodo labai viliojančiai. JAU išssisaugojau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne tik vaizdas, bet ir skonis puikus, katik pusryčiams kelis sušlamsčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Triufelių receptams (ko gero, kaip ir makaronams - kaip proziška) nėra pabaigos. Esu gaminus tikrai nevienus ir net ne penkis, bet tokių dar ne :)

    Atrodo labai verti dėmesio. labai saldūs ar tokie vidutiniški?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Būna ir saldesnių, šituose karamelės ir šokolado saldumą šiek tiek sušvelnina sausainių masė. Na, bet triufeliai lieka triufeliais - labiausiai patinka riebių ir tikrų (tokių 'rich' - nerandu tinkamo lietuviško žodžio) saldumynų mėgėjams, nei tiems, kurie mėgsta vaisinius, gaivius, lengvus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi, kaip skaniai skamba:). Bandysim ir mes Kaledoms gamintis:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bet jau tešlos skanumėlis... Įkišau į šaldytuvą stingti, tačiau tešlos kiekis dar iki atsiradimo šaldytuve smarkiai sumažėjo. Ir kaip žmogus gali paskui stengtis mesti kilogramus, tokių gėrybių prisigaminęs :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kaip dėl laikymo- kaip ilgai jie galėtų stovėti? ( :

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kadangi visi naudojami produktai nevienadienio galiojimo (siekiant ilgiau islaikyti saldainius sviezius, reiketu naudoti ir ilgo galiojimo piena, pvz. Mu), tad laikant saldytuve, savaite saldainiai tikrai isliks sviezi. Ilgiau islaikyti nepavyko, nes tiesiog saldainiu nelikdavo :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. mmmm.... labai skanūs....
    tik turiu klausimelį. ar jie gavosi jums minkšti, ar per naktį sustingsta? nes man tai tokie minkštoki išėjo. galvoju ar neišsileis, jei ryt neščiausi į darbą?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Palaikius saldytuve tikrai turetu sustingti, taciau ilgai laikant ne saldytuve jie vel siek tiek suminkstes, bet skonis nuo to tikrai nenukentes ;) neskites i darba drasiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. na šįryt sustingę labiau :) skonis nesikeičia, gal tik gerėja...
    tik kažkaip man vis tiek nedrąsu, jei tarkim sumąstysiu tokius saldainukus dovanoti. juk nelaikysiu šaldytuve iki paduodant. niekas nebandėt jų pasinešiot su savim? :) o gal kažko galima dėt daugiau/mažiau, kad tvirtesni būtų?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Bandziau ir nesiotis su savimi, ir dovanoti. Tie, kurie gavo dovanu buvo labai patenkinti ir gyre saldainiukus uz pasakiska skoni, tad tikrai nemanau kad saldainiai buvo istize kai buvo ragaujami :) Jeigu labai labai neramu, gali deti siek tiek daugiau sausainiu trupiniu, tada mase bus sausesne, ir nedeti pieno.

    AtsakytiPanaikinti
  13. na pabandysiu šiandien į darbą neštis. bus eksperimentas :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. viskas puiku :) nieks netižta, o skonis pasakiškas. ačiū už receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Liuuuuuksinis receptas. Pasakiškai skanūs ir optimalios konsistencijos saldainiai! AČIŪ už puikų receptą, Lo!

    AtsakytiPanaikinti