Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

sausio 27, 2010

Kreminė morkų sriuba su apelsinais


Ką valgyti kai už lango minus 22? Aišku, kad sriubą. Bent jau mane sriuba sušildo geriausiai, na dar soti košė arba troškinys irgi galėtų būti išeitis. Įkvėpimas šiai sriubai kilo iš mano vieno mėgstamiausių daržovių patiekalų, t.y. svieste karamelizuotų morkyčių su rozmarinais ir apelsinais - būtinai pasidalinsiu šiuo receptu su jumis artimiausioje ateityje - kai tik turėsiu foto, nes dažniausiai morkytės nesulaukia fotoaparato ir būna suvalgytos :) man ši sriuba patinka ne tik dėl skonio, bet ir dėl jos paprastumo ir greitumo, ji paruošiama vos iš keleto visada namuose (na bent jau mūsų) esančių produktų - morkų, apelsino ir prieskonių. Taigi, jei šaldytuve guli kelios morkos, laiko turite nedaug, o jūsų ir draugų skrandžiai prašosi konors šilto, sotaus ir šiek tiek egzotiško - pirmyn prie puodų.

3 porcijoms reikės:
4 didelių morkų;
1 nulupto apelsino (didelio ir saldaus);
0,5 apelsino žievelės (nutarkuotos arba plonai nupjautos ir sukapotos)
1 a. šaukstelio kmynų arba kumino;
1 a. šaukštelio maltų čili pipirų;
1 a šaukstelio maltos kalendros;
druskos
šlakelio alyvuogių aliejaus aliejaus;
gabalėlio sviesto;
saujelės kuskuso (galite pakeisti manų kruopomis arba visai nedėti).

Priedai (nebūtini, pagal kiekvieno norus ir galimybes): skrudintos krevetės (trumpą skrudinimo instrukciją surašiau žemiau - labai rekomenduoju, nes super reikalas išeina), grietinė, grietinėlė.


Procesas:

Įkatinkite puode šlakelį alyvuogių aliejaus, ištirpinkite jame gabalėlį sviesto ir pakepinkite jame smulkiai kapotus česnakus ir svogūną su kmynais, kalendromis, čili pipirais ir druska tol, kol truputį suminkštės. Maišykite, kad neprisviltų. Sudėkite nuskustas ir griežinėliais supjaustytas morkas, pamaišykite ir užpilkite verdančiu vandeniu - tiek, kad morkos būtų vos apsemtos. Sudėkite apelsino skilteles ir žievelę, įdėkite druskos ir virkite sriubą, kol morkos suminkštės. Tuomet įdėkite saujelę kuskuso ir dar pavirkite apie 5 min. Man šitoj sriuboj kuskusas labai tinka, padaro patiekalą šiek tiek sotesnį ir žiemiškesnį, tačiau jei norite ne tokios sočios sriubos - galite kuskuso ir nedėti.
Sutrinkite sriubą blenderiu, jei masė atrodo per tiršta, įpilkite verdančio vandens iki norimo tirštumo. Paskaninkite druska ir maltais pipirais. Patiekite su šlakeliu grietinėlės arba grietinės.
Prabangesnis variantas - įmesti keletą skrudintų krevečių (8 vnt, karališkų krevečių pakepinti alyvuogių aliejuje su česnako skiltele, 0,5 citrinos sultimis, keliais lašais tabasco arba čili padažo, druska ir šaukšteliu rudojo cukraus - krevetės nuostabiai karamelizuojasi ir puikiai papildo pikantišką morkų sriubą).

1 komentaras:

  1. siandien pagaminau sia sriubyte ) viskas labai skanu tik jauciasi kazkoks kartumas,nesuprantu nuo ko cia gali buti? gal ka ne taip padariau? ;x

    AtsakytiPanaikinti