Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

kovo 12, 2010

Keptos skumbrės užkandėlės su avokadų kremu ir burokėlių salsa

Džiugu, kad LT daugėja vietų, kur galima įsigyti įvairesnės šviežios žuvies, aišku, mums dar oi kaip toli iki kokio itališko turgaus su krūvomis šviežių jūros gėrybių, bet bent jau nebėra problema įsigyti šviežio tuno, jūros liežuvio ar dar šio bei to egzotiškesnio. Ta proga, kad IKI tinklo didžiosiose parduotuvėse penktadieniais gerokai išplečiamas šviežios žuvies asortimentas, teko išbandyti šviežią atlantinę skumbrę. Prisipažinsiu, kad niekada nebuvau šios riebokos žuvies didelė gerbėja, bet tik todėl, kad valgiau ją tik rūkytą. Bet šviežios keptos žuvies skonis mane tikrai nustebino, sakyčiau vienas geresnių pasirinkimų, kai norisi sočios, intensyvaus skonio žuvies gabalėlio. Skumbrė itin tinkama kepti ant grilio ar grotelių, iškepa labai greitai, yra ganėtinai riebi ir sultinga, tad į kompaniją puikiai tinka gaivios daržovės ir vaisiai, apšlakstyti citrina. Siūlau išbandyti super greitus ir labai skanius keptos skumbrės derinius su burokėlių - obuolių salsa bei avokadų kremu. Užkandis puikiai tiks pavaišinti išalkusius draugus, taip pat lengvai vakarienei. Taurė balto vyno reikalą dar pagerintų :)

6 nemažiems sumuštiniams:
250-300 gr. šviežios atlantinės skumbrės filė (galite pirkti ir neišdorotą žuvį, filė paruošiama labai nesudėtingai);
druskos;
maltų pipirų mišinio;
alyvuogių aliejaus;
1 a. šaukštelio kario;
6 riekelės rupios ruginės duonos (ypač skanu grūdėta, su saulėgrąžomis).

Burokėlių-obuolių salsai:
0,5 rūgštaus obuolio;
1 virto burokėlio;
0,5 arbatinio šaukštelio kumino;
0,5 citrinos sulčių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
druskos;
0,5 mėlynojo svogūno.

Avokadų kremui:
1 prinokusio avokado;
0,5 citrinos sulčių;
0,5 a. šaukštelio cukraus;
1 a. šaukštelio tabasco arba čili padažo;
druskos;
maltų pipirų mišinio.

Procesas:
Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus arba skrudintuve.
Burokėlių-obuolių salsai burokėlius ir obuolius supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite žiedais, sumaišykite su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, kuminu, druska bei pipirais.
Avokadų kremui nuluptą avokadą sutrinkite su likusiais nurodytais ingredientais virtuviniu smulkintuvu (blenderiu).
Skumbrės filė padalinkite į tiek dalių, kiek ruošite sumuštinių ir tolygiai aptepkite marinatu, paruoštu iš 3-4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus, kario, druskos bei maltų pipirų. Žuvį kepkite tik po to, kai būsite paruošę visas kitas patiekalo dalis. Skumbrės gabalėlius kepkite sudėlioję oda į viršų apie 5 min. 220 C orkaitėje, arba grilyje, arba ant grotelių. Svarbu žuvies neperkepti, kad išliktų sultinga.
Pusę duonos riekelių aptepkite avokadų kremu, likusias riekeles apdėliokite burokėliais. Ant kiekvienos riekelės uždėkite po gabalėlį karštos žuvies, pašlakstykite aliejumi, kuris ištekėjo kepant žuvį, galite pabarstyti šviežiais svogūnų laiškais. Patiekite iš karto.

Tik pagaminusi patiekalą supratau, kaip puikiai spalviškai jis tinka kovo 11-os proga :) tad su praėjusia švente, broliai lietuviai!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą