Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

vasario 21, 2009

Baklažanų ritinėliai, apkepti pomidorais ir mocarelos sūriu

Šio lengvo užkandžio ašis – kepti baklažanų, pomidorų ir mocarelos „bokšteliai“, kurie, bent jau man, fantastiškiausi kai patiekiu juos su ruccola salotomis (Lietuvoje ruccola dar vadina gražgarstėmis... – nenusilaužkite liežuvio tardami ir negąsdinkite pardavėjų prašydami parodyti, kurioje lentynoje rasti gražgarsčių). Tada gaunasi tokios šiltos salotos, tinkamos lengvai vakarienei ar savaitgalio pusryčiams. Tačiau, jei ruccolos neturite, nemėgstate, arba tiesiog jūsų vakarėlio formatui salotos netinka – galima iškeptus ritinėlius sudėti ant lengvai paskrudintų itališkos duonos Ciabata riekelių ir apšlakstyti sumuštinukus žemiau aprašytu padažu – dažniausiai pasirodo, kad sumuštinių pagaminote per mažai, nes jie stebuklingai dingsta per 10 min :)

Reikalingi produktai (2-3 personoms):

Ritinėliams:

  • 1 baklažanas;
  • 1-2 pomidorai;
  • 1 mocarelos „kamuoliukas“;
  • 1-2 valg. šaukštai majonezo;
  • 1 česnako skiltelė;
  • džiovinti bazilikai;
  • druska;
  • pipirai (tokie, kuriuos labiausiai mėgstate);
  • papuošimui - švieži bazilikai (nebūtina).
Padažui:
  • 1 valg. šaukštas medaus;
  • 1-2 česnako skiltelės (smulkiai sukapoti);
  • 4-5 valg. šaukštai balzamiko acto;
  • 6-7 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus (pirmo spaudimo extra virgin);
  • 1 valg. šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių (nebūtina);
  • žiupsnelis tarkuotos citrinos žievelės.
Patiekti su:
  • Salotų variantas Nr. 1: 2 saujos ruccola salotų, keletas juodųjų alyvuogių;
  • Sumuštinių varianas Nr. 2: skrudintos Ciabatos riekelės.
Procesas:
  • Baklažaną supjaustyti 1 cm. pločio griežinėliais, apibarstyti druska ir palikti apie 10 min. (kad išsiskirtų nereikalingas kartokas skystis iš baklažano minkštimo), tuomet nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir kiekvieną griežinėlį plonai apteplioti majonezu, pabarstyti kapotu česnaku, pipirais ir džiovintais bazilikais.
    Paruoštus baklažanus kepti alyvuogių aliejumi išteptoje skardoje 200 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
  • Išėmus pakeptus baklažanus iš orkaitės, sudėti ant riekelių likusius gardumynus: ant kiekvieno griežinėlio užkloti po pomidoro riekelę, o ant pomidoro - po mocarelos riekelę. Pabarstyti bazilikais. Viską vėl pašauti į orkaitę maždaug 5-7 min. - tol, kol sušyla pomidorai ir išsilydo sūris.
  • Kol kepa ritinėliai, paruošiamas padažas - tiesiog kruopščiai sumaišomi visi aukščiau nurodyti padažui reikalingi produktai - tol, kol gaunamas vientisas padažas. Jei padažas jums atrodo saldokas - tiesiog įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių (arba balzamiko acto) ir aliejaus.
  • Variantas 1: jei ruošiate salotas, iškepusius ritinėlius sudėlioti ant lėkštėje paskleistų ruccolos lapelių, pabarstyti juodųjų alyvuogių (be kaulo, žinoma) ir apšlakstyti visą "gėrį" paruoštu padažu. Galima pagardinti šviežio baziliko šakele. Valgyti kol baklažanai šilti.
  • Variantas 2: jei ruošiate sumuštinius - karštus ritinėlius sudėlioti ant skrudintos duonos riekelių, apšlakstyti padažu, galima papuošti šviežiu baziliku.

Rezultatas: šilti česnakuoti baklažanai su švelnia mocarela ir pikantišku padažu dera taip puikiai, kad suvalgius supranti, kad baklažanais parduotuvėje teks apsirūpinti dažniau :)

4 komentarai:

  1. Saunuole, butinai viska isbandysime.sekes:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nagi puikus receptas! Mes jusu bokstelius valgem be jokio padazo su orkaiteje iskepta parduotuveje pirkta saldyta duona su cesnakiniu sviestu ir buvo labai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti