Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

vasario 19, 2009

Saldžiai rūgštūs svogūnėliai

Pagalvosite ir kuo gi šie svogūnėliai tokie ypatingi, kad nusipelnė pirmi būti aprašomi mano receptų lentoje. Dar labiau nesupras (o greičiausiai ir visai neskaitys šio recepto) tie, kuriems vos išgirdus žodį svogūnas, akyse pradeda kauptis ašaros, o atmintyje atsigamina vaikystės prisiminimai apie iš visų patiekalų kruopščiai išrankiojamus svogūnų gabaliukus...Na, bet kaip regėjau savo akimis, net ir didžiausi svogūnų "nefanai", valgo šį gardumyną, užsigerdami vynu, taip, kaip meškos - medų, net pirščiukus apsilaižo. Aš šį stebuklą pavadinčiau "svogūnų uogiene", arba "svogūnų užtepėle". Na, bet neparagavus, tikrai sunku suprasti apie kokius čia stebuklus aš paistau.

Reikės (maždaug 4 valgytojams):
  • apie 600 - 700 gr. svogūnų (idealiausia - maži svogūniukai, bet jei nerandate, puikiai tinka ir įprastiniai svogūnai - tokiu atveju, kiekvieną svogūna reikia padalinti į 2-3 dalis);
  • 2 valg. šaukštai cukraus;
  • 1 valg. šaukštas medaus (galima pakeisti dar vienu šaukštu cukraus);
  • apie 100 ml. (puse stiklines) - balzamiko acto;
  • apie 100 ml. vandens;
  • čiobrelių;
  • druskos;
  • 1 kubelis sultinio (aš naudoju daržovių, bet puikiai tinka ir vištienos);
  • gabalėlis sviesto arba alyvuogių aliejaus kepimui.

Patiekti su: Itališka duona Ciabata. Rekomenduojama ir taure balto vyno :)

Procesas:
  • Svogūnus nulupti. Jei naudosite mažus svogūnėlius, nieko daugiau su jais daryti nereikia. Jei galvos didesnės - perpjauti pusiau arba į tris dalis.
  • Keptuvėje išlydyti sviestą arba įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti svogūnus, pabarstyti druska ir čiobreliais. Kepti uždengtoje keptuvėje apie 5 min., po to keptuvę atidengti ir kepti pamaišant kol šiek tiek pagels ir suminkštės dar apie 10 min.
  • Sudėti cukrų, medų, sultinį, supilti vandenį ir actą. Troškinti uždengtoje keptuvėje kartais pamaišant kad neprisviltų (ant vidutinio kaitrumo ugnies) apie 15-20 min. - tiksliai į laikrodį nežiūriu, kai gaminu, ir minučių neskaičiuoju - svarbiausia troškinti tol, kol svogūnai visiškai suminkštėja, o skystis sutirštėja, šiek tiek karamelizuojasi, žodžiu visa masė panašėja į marmeladą. Jei skystis išgaravo ir sutirštėjo svogūnams nespėjus gerai suminkštėti, tiesiog įpilkite šlakelį valndens, ir troškinkite toliau. Prieš baigiant troškintis, viską dar šiek tiek pamakaluokite atidengtoje keptuvėje, kad padažiukas pasidarytų kuo blizgesnis, tąsesnis ir gardesnis.
  • Viskas - kviečiate draugus, dedate į lėkštę, tepate ant itališkos duonytės ir užkandžiaujate. Skaniausias šis gardumynas kol šiltas, bet labai gerai ir šaltas.
Pažadu - draugai prašys tai pakartoti :)

5 komentarai:

  1. Visu pirma sveikinu blogo atidarymo proga! Butinai isbandysiu si recepta: puikiai, paprastai, aiskiai aprasyta. Lauksiu kitu recepteliu:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu aciu :) o as linkiu maximalaus malonumo ir minimaliu pastangu dorojant svoguniukus

    AtsakytiPanaikinti
  3. jėga. Nesu girdėjus tokio patiekalo. na, svogūnus mėgstam. Sakau, gal reiks pabandyt šitą tavo stebuklėlį :P

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mmmm sudomino ;) svogūnų tikrai nemėgstu, bet kai kur jie būtinas atributas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O prie lengvo vyno ir sviezios ciabatos, sitie svoguniukai tikrai superinis atributas :)

    AtsakytiPanaikinti