Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

kovo 10, 2009

Suši maki

Sušį pagaminti namuose yra daug paprasčiau, nei gali pasirodyti iš aprašymo. Be to, labai smagu sušį gaminti tiesiog su draugais, puikus užsiėmimas teminiam "tolimųjų rytų" vakarėliui. Visų sušiui reikalingų produktų galima rasti kiekvieno didesnio prekybos centro egzotinių prekių skyriuje. Gamyba tik pirmą kartą užtrunka apie valandą, o truputį pasitreniravus, visus produktus pasiruošti ir sušio ritinėlį galima susukti ir per pusvalandį :) Jeigu iš mano rašliavos bus nelabai aišku, kaip tą suši maki suvynioti, žiū kaip tai daro japonas šitame filmuke.

Taigi, 5 ritinėliams (apie 40 sušio gabaliukų) reikės:
  • 5 lakštų jūros dumblių "popieriaus";
  • 1 stiklinės ryžių (naudokite arba specialius sušio ryžius, arba tiesiog ilgagrūdžius ryžius);
  • 3 stiklinės vandens;
  • 6 valg. šaukštai ryžių acto;
  • 2 valg. šaukštai cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • 2 -3 valg. šaukštai majonezo;
  • 0,5 arb. šaukštelio maltų čili pipirų arba pusė ankšties šviežio kapoto čili;
  • saujelė smulkintų svogūnų laiškų;
  • įdarui naudojamų produktų įvairovė priklauso tik nuo jūsų norų ir fantazijos - aš labiausiai mėgstu tokius derinius: 1) šviežia lašiša (lašišą tiesiog pašlakstau citrinos sultimis) ir agurkas; 2) agurkas ir avokadas; 3) snieginis krabas ir avokadas; 4) snieginis krabas, kiaušinienė ir agurkas; 5) kiaušinienė ir agurkas. Taip pat puikiai tinka šviežias tunas, rūkyta lašiša, ikrai, krevetės, sezamai. Svarbiausia, kad naudojami produktai būtų švieži, kokybiški, termiškai neapdoroti (išskyrus kiaušinienę :) arba rūkytą žuvį) ir nešaldyti (naudokite tik atvėsintą žuvis, krabų lazdeles)

Patiektu su: wasabi krienais, sojos padažu ir marinuotais imbierais.

Reikalingos priemonės: bambukinis kilimėlis sušiui formuoti.

Procesas:

  • Pirmiausiai reikia paruošti ryžius. Taigi, ryžius užpilti vandeniu ir virti pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės. Įpusėjus virimo laikui, į verdančius ryžius sudėti cukrų, įpilti ryžių acto ir įdėti gerą žiupsnį druskos - ragaukite, ryžiai turi turėti švelniai saldaus acto prieskonį. Prieš ryžiams baigiant virti, vandens puode beveik neturėtų likti (jei ryžiai beveik išvirė, o vandens puode dar yra nemažai, jį tiesiog nupilkite), tuomet ryžius nukelti nuo ugnies ir palikti galutinai išbrinkti ir atvėsti. Atvėsę ryžiai turėtų būti kiek sulipę, bet jokiu būdų neturi iš jų pasidaryti košė (tad jų nepervirkite) ir ryžiai turėtų būti kuo sausesni.
  • Iš majonezo, čili pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų sumaišyti padažiuką, kuris bus tepamas į sušio vidurį. Jei esate švelnaus skonio mėgėjas, galite naudoti tiesiog gryną majonezą be čili ir svogūnų, tačiau šie priedai sušiui suteikia dar daugiau šviežumo, gaivumo ir pikantiškumo.
  • Paruošti įdarui naudojamus produktus: visus sušio įdarui naudojamus produktus supjaustyti ilgomis plonomis (maždaus 1 cm skersmens) juostelėmis.
  • Sušį patogiausia formuoti bambukinio kilimėlio (nebūtina turėtį specialaus, tiks paprastas stalo serviravimui skirtas bambukinis kilimėlis) pagalba. Taigi, ant bambukinio kilimėlio padėti vieną jūros dumblio lakštą.
  • Ant dumblio lakšto uždėti apie 2 valg. šaukštus ryžių ir juos paskleisti per visą dumblį kuo plonesniu sluoskniu - lygiu ryžių sluoksniu turi būti padengtas visas dumblis išskyrus apie 2-3 cm. nuo vienos ilgesniosios dumblio kraštinės - šią tuščią kraštinę patepkite trupučiu vandens, kad suminkštėtų - šio kraštelio pagalba sušis suklijuojamas į ritinėlį ir taip tarsi "surišamas".
  • Ties priešinga tuščiajai kraštinei dumblio kraštine, ant ryžių dėlioti įdarą - tiesiog horizontaliai paklojama po kelis gabalėlius žuvies ir / ar daržovių. Ant įdaro paskleiskite apie 0,5 valg. šaukšto majonezo padažo. Tuomet pradedant ta kraštine, ant kurios sudėliotas įdaras, lėtai pradedamas sukti sušio "vyniotinis" - svarbiausia neskubėti, taip susukamas visas ritinėlis, pamažu vis paspaudžiat bambukiniu kilimėliu, o užbaigiamas formuoti bambukinio kilimėlio pagalba.
  • Ritinėlį palaikyti apie 10 min. šaldytuve, tuomet sudrėkintu peiliu supjaustyti į maždaug 2 cm pločio suši maki gabaliukus.
  • Patiekti su atskiruose indeliuose įpiltu sojos padažu, wasabi krienais ir marinuotais imbierais.

1 komentaras:

  1. Bene geriausias rastas lietuviskas receptas! Labiausiai patiko paprastas aprasymas (o ne kazkokie issidirbinejimai, kaip kad kai kuriuose kituose bloguose).
    Aciu autorei.

    AtsakytiPanaikinti