Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

kovo 06, 2010

Sūrio pyragas su morkomis - nulinio gimtadienio proga :)

Nesuprantu, kodėl mažų žmogiukų gimtadieniai paprastai švenčiami tik sulaukus 1 metų? Man pats svarbiausias ir pats tikriausias gimtadienis atrodo būtent ta diena ir būtent tais metais, kada tas mažas bejėgis stebuklėlis pasibeldžia į šį nuostabų pasaulį ir pirmą kartą savo garsiu riksmu pasisveikina su jo labai laukusiais tėveliais. Dar gerokai prieš tą nuostabų įvykį planavau kaip tik grįžę su naujuoju gyventoju namo kepsime ir skanausime JO gimtadienio tortą. Ir net neabejojau, kad pirmasis įrašas čia po didžiojo įvykio bus būtent JO gimtadienio tortas. Aišku, planavau labai naiviai ir ne visai įvertindama savo jėgas ir pasikeitusią dienotvarkę. Taigi, "nulinio" gimtadienio tortą pavyko iškepti tik mažajam stuktelėjus 3 savaitėms. Tortas, kaip ir pridera tokia proga, šiek tiek sveikuoliškas, be jokių šokoladų, grietinėlių ir netgi uogų (kurios būna dažnas alergenas). Taigi, pristatau ir tikrai labai rekomenduoju - morkų cheesecake'as - švelnus, purus morkinis sūrio pyragas, paskanintas cinamonu, imbieru ir muskatu. Mėgstantiems sūrio pyragus (o kas jų nemėgsta??) ši versija su morkomis tikrai patiks.

Reikalingi produktai (28 cm skersmens formai):
Trupininiam padui:
180 gr. sausainių ("Gaidelio" tipo);
50 gr. ištirpinto sviesto;
3 valg. šaukštai cukraus;
žiupsnelis druskos.

Sūrio sluoksniui:
750 gr. riebaus kreminio varškės sūrio (aš naudojau lygiomis dalimis maskarponės, rikotos ir Philadelphia sūrius, bet galite naudoti ir kūrį nors vieną, labiausiai rekomenduoju Philadelphia);
1 stiklinė cukraus;
150 gr. smulkiai tarkuotų morkų (maždaug 2 didesnės arba 3 mažesnės morkos);
1 valg. šaukštas sviesto;
3 kiaušiniai;
žiupsnelis malto muskato;
1 a. šaukštelis cinamono;
1 a. šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero;
1 a. šaukštelis vanilinio cukraus arba pusės vanilės lazdelės vidus;
žiupsnelis druskos.
Procesas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių. Paruoškite trupininį pagrindą: sausainius sugrūskite į smulkius trupinius, sumaišykite su lydytu sviestu, cukrumi ir druska ir gauta mase išklokite kepimo formos (naudokite formą su nuimamais kraštais) dugną, tolygiai paskirstykite ir gerai suspauskite šaukštu. Kepkite 10 min. Išimkite ir palikite atvėsti, kol ruošite sūrio masę.
Sumažinkite orkaitės karštį iki 160 C laipsnių.
Mažame katiliuke išlydykite 1 valg. šaukštą sviesto, į sviestą sudėkite tarkuotas morkas ir pusę stiklinės cukraus, maišydami kaitinkite apie 3 min. - kol morkos suminkštės, o iš cukraus pasidarys skystas sirupas.
Sūrio masei mikseriu išplakite kreminį varškės sūrį su likusia puse stiklinės cukraus iki vientisos masės, įkulkite kiaušinius, sudėkite šiek tiek atvėsintą morkų masę (porą šaukštų morkų galite palikti papuošimui), druską, prieskonius ir išplakite iki vientisos masės.
Supilkite sūrio masę ant trupininio pagrindo, iš likusių morkų galite sudėlioti norimą ornamentą ant pyrago viršaus. Kepkite 70 - 80 min. 160 C laipsnių orkaitėje. Po kepamu pyragu, į orkaitės apačią idėkite skardą, pripiltą vandens - garuose kepamas sūrio pyragas neišsausės, bus vientisesnio, malonesnio skonio.
Iškepusį pyragą atvėsinkite ir prieš patiekdami palaikykite šaldytuve bent 2 val.


Skanių popiečių, saulėtų artėjančio pavasario dienų ir pradėkime švęsti gimtadienius nuo 0!

10 komentarų:

  1. tai sveikinu mazaji planetos gyventoja ir prasaus gabalelio torto, kuris labai jau lengvas atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dekui uz sveikinimus! o pyragas labai jau greitai dingo... teks antra partija daryti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Woohoo - sveikinimai naujam piliečiui. Lai būna toks pats gurmanas kaip ir mamytė :) Tortukas labai žaviai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikinimai gimimo proga ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aciu! perduosiu sveikinimus mazajam :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš taip pat prisidėsiu prie sveikinimų mažajam piliečiui :) Ir jau jau spausdinuos receptą, nes kas kas, o sūrio pyragai tai tikras skanumėlis!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveikinu gurmanų ir kilinarų šeimynėlę :)
    Taip pat su kovo 8 ;)

    O pyragaitį bansysim per šventes iškepti..

    AtsakytiPanaikinti
  8. gal esi išbandžius ir vegetarišką versiją, be kiaušinių? ir dar įdomu, ar riebi saldaus pieno varškė čia tiktų? norėčiau iškepti pirmam jubiliejui:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Baski, pirmiausia sveikinimai su artėjančiu jubiliejumi :) Galima naudoti ir riebią varškę, tik ją reikėtų kuo labiau sutrinti su blenderiu, kad kuo mažiau jaustųsi gumuliukai. O be kiaušinių nebandžiau, bijau, kad masė gautųsi per daug trapi, sausa ir nesulipusi...O ir vegetariškumo vistiek čia nebūtų, juk varškė naudojama :) Šiaip vegetarai daugelyje kepinių kiaušinius keičia linų sėmenimis, jie irgi turi "rišamųjų" savybių, bet aš bandžiau kartą blynuose, nelabai gavosi...

    AtsakytiPanaikinti
  10. ačiū:) mes matai laikomės ajurvediškos gyvensenos, kur pieno produktai atlieka svarbų vaidmenį, o kiaušiniai tai jau gyvybės užuomazga.. šiaip labai geras rišiklis dar yra bananai arba žirnių miltai, aišku ne šiuo atveju..čia galvoju gal tiktų manų kruopos.

    AtsakytiPanaikinti