Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

balandžio 30, 2010

Saldi avokadų duonelė - keksas

Avokadas deserte... Skamba keistai? Ogi žinokite nieko čia keisto, panaršę internete rasite ir kokteilių, ir tortų, ir ledų su avokadais. Jie gi labai giminingo riešutams skonio, be to riebūs, tad puikiai tinka ne tik į salotas ar sušį, bet ir desertams. Beje, nebijokite avokado riebumo, avokaduose esantys riebalai mažina riziką susirgti vėžiu, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat avokaduose yra medžiagų, naudingų gražiai odai ir sveikoms akims. Taigi, kodėl gi nepadarius nuodėmingo deserto bent jau šiek tiek sveikesniu ;) Ši duonelė labai puri, drėgna, minkštutė, su saldžiais vaisių gabalėliais - puikiausia kompanija prie pusryčių ar popiečio arbatos ;)

Reikalingi produktai:
2 stiklinės (mano stiklinė - 220 ml tūrio) kvietinių miltų;
1/4 stiklinės kukurūzų miltų;
1 a. šaukštelis kepimo miltelių;
žiupsnelis druskos;
1/2 stiklinės kambario temperatūros sviesto (apie 110 gr);
1/2 stiklinės cukraus;
3 kiaušiniai;
1 gerai prinokęs avokadas, sutrintas trintuvu į tyrelę;
1 a. šaukštelis vanilės ekstrakto;
1/2 stiklinės natūralaus jogurto;
sauja džiovintų ananasų (taip pat labai tinka džiovintos papajos, mangai, melionai)

Procesas:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.
Ištepkite kepimo formą sviestu arba alyvuogių aliejumi. Aš naudojau 30 cm ilgio kekso formą, taip pat puikiai tiks apvali kekso forma arba mažos keksiukų formelės (tik tuomet trumpinkite kepimo laiką).
Išsukite mikseriu arba mediniu šaukštu sviestą su cukrumi iki purios masės, sudėkite kiaušinius, avokado tyrę, vanilę ir jogurtą ir išplakite viską iki vientisos masės.
Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, druską ir kepimo miltelius, sudėkite šį mišinį į likusių produktų masę ir viską kruopščiai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių, pabaigoje įmaišykite džiovintus vaisius.
Supilkite tešlą į formą ir kepkite apie 50-60 min. - kol patikrinus mediniu pagaliuku jis liks sausas.

Atvėsinkite ir ragaukite. Jeigu liks, galite užšaldyti riekelėmis, jas suvynioję į kepimo foliją (paskui tik reikės riekelę ištraukti vakare iš šaldiklio ir turėsite šviežutėlio kekso pusryčiams :) ir taip visą savaitę ;)

4 komentarai:

  1. Wau kokia spalva ir kokia egzotika :) Buvau skaičius kažkokiam žurnale, jog kepiniuose dalį sviesto galiam pakeisti avokadų ar keptų obuolių tyre, bet su avokadais nė vieno recepto nebuvau mačius. Traukiu į bandymų sąrašą, labai jau vilioja

    AtsakytiPanaikinti
  2. Keksas gavosi tikrai drėgnas, purus, tad avokadas tikrai puikus riebalų pakaitalas, nes sviesto recepte ne tiek ir daug (tik savavališkai kažin ar ryžčiausi juo pakeisti dalį riebalų bet kuriame recepte, bet ant sumuštinio vietoje sviesto naudoju drąsiai ir tinka puikiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo puikiai :) keksai yra vienas iš geriausių dalykėlių pasaulyje. Reiktų ir man šį išbandyt, tiek kad sugadinau savo pailgą kepimo skardą...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre, tai ciupk kitokia forma ir kepk, manau iseitu puikus mazulyciai keksiukai, apvalus keksas su skyle viduryje, arba net paprastoje placioje skardoje iskeptas ir supjaustytas nedineliais kvadrateliais pyragiukas, ypac jei dar kokia glazura priderintumei, pvz. citrinu su cukraus pudra :)

    AtsakytiPanaikinti