Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

gegužės 24, 2010

Veganiški kynvos (angl. quinoa) sausainiukai su razinomis / kvepiantys riešutais ir sveikata

Atėjo kynva ir į mano kiemą, tiksliau gyvenimas privertė ją pas mane ateiti :) Kurį laiką turėsiu mėgautis veganiška mityba, taigi turėsiu puikų atradimų ir išbandymų laiką, per kurį pažadu ir jums įrodyti (turbūt tai įrodinėti reikia tik užkietėjusiems mėsėdžiams :), kad veganiškas maistas gali būti labai, ir net labai skanus, jau nekalbant apie jo sveikumą ir naudą sveikatai. Taigi, nuo šiol čia turės ką paskaityti ir išbandyti ne tik mėgstantys gerą ir kokybišką maistą, bet ir propaguojantys veganišką mitybą, nes kaip pastebėjau, bent jau Vilniuje veganiškai skaniai pavalgyti viešo maitinimo įstaigose beveik neįmanoma, ką jau kalbėti apie veganiškus desertus - parduotuvėje mano dietos reikalavimus atitiko tik džiūvėsiai ir barankos...
Taigi, šį kartą svečiuose kynva - labai jau madinga ši kruopa (o gal sėkla) pasidarė tarp maisto tinklaraštininkų ir tikrai ne veltui. Daugiau apie kynvos naudingas savybes galite paskaityti čia.
O dabar apie sausainius - šie labai traškūs, kvepiantys riešutais (nuo kynvos), rupūs sausainiai neįtikėtinai skanūs, puikiai tinkantys tiek pusryčiams prie dubenėlio jogurto su uogomis, tiek prie popiečio arbatos puodelio. Dėl savo sudėties ir maistinių savybių tinkami tiek vaikams, tiek pienui, kiaušiniams ir riešutams alergiškiems žmonėms. Gausite puikią dozę baltymų, skaidulų ir krūvą energijos bei geros nuotaikos!

Reikalingi produktai (apie 25 vnt.):
50 gr. alyvuogių aliejaus;
180 gr. šviesaus rudojo cukraus;
2 a. šaukšteliai vanilinio cukraus;
1 valg. šaukštas maltų linų sėmenų;
5-6 valg. šaukštai vandens (vietoje vandens galite naudoti sojų, ryžių arba avižų pieną);
120 gr. kynvos (Bolivinės balandos, ang. quinoa)
60 gr. avižinių dribsnių;
70 gr. kvietinių miltų;
70 gr. rupių kvietinių miltų;
1 a. šaukštelis kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
30 gr. (saujelė) auksinių razinų (jei nemėgstate - nedėkite, arba pakeiskite razinas džiovintomis spanguolėmis).

Procesas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.

Blenderiu sumalkite kynvos kruopas ir avižinius dribsnius iki rupių miltų (likusi dalis nesumaltų kynvos kruopų tikrai reikalo nesugadins, tik pridės papildomo traškumo), sumaišykite su kvietiniais miltais, druska, maltais linų sėmenimis, vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais.

Išplakite cukrų su aliejumi ir 5 valg. šaukštais vandens ir supilkite šią masę į sausų produktų mišinį, sudėkite nuplautas razinas. Masę maišykite, kol sulips ir neliks birių trupinių - geriausia tai daryti rankomis. Jei tešla atrodo per biri, įpilkite dar šaukštą vandens.

Drėgnomis rankomis formuokite sausainiukus - padarykite rutuliuką ir suplokite jį delnu arba šakute. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 10-15 min. - kol sausainiai vos vos paruduos ir šiek tiek sukietės. Iškepę sausainiai dar bus šiek tiek minkšti, tačiau vėsdami sukietės.

Atvėsinkite ant grotelių ir skanaukite!

6 komentarai:

  1. Labas, viskas, varau i krautuve.. o kur pirkti tu kinvu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. As kol kas zinau tik 2 taskus, kur parduoda kynva, t.y. www.sveikiproduktai.lt ir www.ekopirk.lt. Jei kasnors zinote daugiau kur galima rasti siu stebuklingu kruopu - pasidalinkite ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. smagu rasti tokių receptų:)
    jau išbandžiau, skanumėlis:) tik sakyčiau labai saldūs, nors dėjau ir gerokai mažiau cukraus. ir tešla man biri gavosi, tad pora šaukštų jogurto dar įdėjau. šiaip super:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. wooow, nezinojau, kad is ju galima ir tokius dalykus daryti! Siaip vartojau tik kaip kose ar idarus, pagrinde del sveikatos ir smagios formos :)) reiks savaitgali pabandyti! O kynva pirkdavau uzsieny, o dabar atradau vege (vegetarisko maisto pardej), nes uz pakankamai zema kaina, palyginus su sveikiproduktai....nors Lietuvoj pirkau tik karta :) gal dar zinate ka is kynvos galima gaminti? Artejau Kaledos, o mano giminaiciams sunkiai sekasi ieskot vegetarisku ideju :) siaip metais noriu parodyti, kad tokia mityba yra idomesne nei kaip kad jie kemsa vis ta pati :))Dar karta ACIU uz nuostabu atradima! :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. A., smagu girdeti :) Gal jau isbandei? Ar patiko sausainiai? Man dar kynva labai labai patinka troskinta su sparaginemis pupelemis, morkomis, cesnaku, imbierais ir siek tiek kokosu pieno - nerealus troskinys, gali buti ir garnyras prie keptos zuvytes.

    AtsakytiPanaikinti
  6. va isbandziau pagaliau ,skaniu neiprastas sokins tik gal maziau cukraus dieciau sekianti karta.bet taip viskas gerai gavosi.aciu

    AtsakytiPanaikinti