Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

birželio 21, 2010

Fetos sūrio ledai su saldžiais traškiais

Pastaruoju metu vis tenka išgirsti apie tokias naujausias gastronomines tendencijas, kaip šokoladas su traškia šonine, rūkytos žuvies, silkės ar barbecue skonio ledai, bet tiesą sakant man tai skamba per daug neįprastai, kad imčiausi tokių eksperimentų namuose, bet šiaip išbandyti būtų tikrai labai įdomu. Gal būt fetos sūrio ledai jums irgi gali skambėti keistokai, bet išties jie savo skoniu man labai priminė klasikinį sūrio pyragą - švelni sūrinė tekstūra, vos vos sūri, su saldžiais sausainių traškučiais (angl. crumble). Ir apskritai naminiai ledai, kokie jie bebūtų, yra vienas didelis gėris, o ypač vasarą (atidžiau paskaičius parduotuvėse esančių ledų etiketes su ilgais konservantų, stabilizatorių sąrašais, norisi valgyti tik šviežutėlius naminius), tad eilėje jau laukia rabarbarų ledai, kivių šerbetas, braškiniai varškės ledai ir žinoma nerealusis laimų šerbetas su pistacijomis ir alyvuogių aliejumi.
P.S. Nuotraukoje ledai atrodo aptirpę - tokie ir buvo, nes fotografavimas šiek tiek užtruko, bet tikrai nesibaiminkite, kad tokie gausis ir jums, iš tikrųjų ledai sustingsta puikiai. Beje, profesionalioje maisto fotografijoje ledų imitacijai yra naudojama spalvinta bulvių košė, vat taip vat, dėl to ir nebūna apvarvėjusiais kraštais :)

4 porcijoms reikės:
Ledams:
1 (250 ml) stiklinės pieno;
2/3 stiklinės cukraus;
200 gr. minkšto fetos sūrio
2 kiaušinių trynių;
1 šaukštelio vanilinio cukraus arba žiupsnelio vanilės sėklyčių iš vanilės ankšties.

Traškiems trupinukams:

 100 gr. kvietinių miltų;
 50 gr. sviesto, kambario temperatūros;
 50 gr. šviesaus rudojo cukraus;
 1/2 šaukštelio malto imbiero arba cinamono.

Procesas:
Ledai: Pieną sumaišykite su cukrumi karščiui atspariame puode, uždėkite ant ugnies ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išplakite kiaušinių trynius, į plakamus trynius lengva srovele supilkite šiltą pieno ir cukraus mišinį. Dėkite ant lengvos ugnies ir plakdami kaitinkite, kol masė užvirs ir sutirštės. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite į masę fetos sūrį, ir intensyviai maišykite, kol sūris ištirps ir masė pasidarys vientisa - lengviausia tai padaryti smulkintuvu (blenderiu). Supilkite į šalčiui atsparų indą, uždenkite ir šaldykite apie 2,5 - 3,5 val. kas valandą išimdami ir gerai pamaišydami, kad nesusidarytų ledo kristalai. Kai ledai bus tirštos grietinės konsistencijos (maždaug po 2,5 - 3,5 val. šaldymo), sudėkite į juos paruoštus trupinius ir šaldykite dar apie 2 - 3 val. Jei laikysite kameroje ilgiau, likus 0,5 val. iki valgymo perkelkite ledus į šaldytuvą, kad suminkštėtų.
Trupiniai: Sumaišykite visus ingredientus, kol gausite nedidelius trupinukus, paskleiskite juos skardoje ir kepkite 190 C karščio orkaitėje, kol pagels - apie 10-15 min. Atvėsinkite ir įmaišykite į apstingusius ledus. Nepadarykite trupinių per mažų - jie tiesiog suminkštės ir nebesijaus.

Let's celebrate summer ;)

6 komentarai:

  1. Laukiau šio įrašo visą dieną :) (nes netyčia pasirodė, kad jis tikrai bus). Nu ir šitas derinys labai mane vilioja, bet, kad mūsų mini šaldytuvo akamera netinkama jokiem produktam šaldyti, o ledai vos vos pasiekia reikiamą konsistenciją :)) bet matyt vistiek teks bandyt, nes čia turėtų būti kažkas tooookio.

    P.S. dėl dailių fotografijų, tai tikrai fotografai naudoja bulvių košę :) Tačiau tie, kurie save laiko tikrais profesionalais, girdėjau yra geriau linkę sugadinti bent keletą kilogramų ledų, nei vartoti pakaitalą :) Bet tai negi dabar imsi ir pradėsi čia pat spalvinti bulvių košę vietoj ledų? :)) et, geriau jau patirpę, bet tikri ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, tikrai labai geras derinukas, tas fetos sūrumas ir riebumas labai tiko su saldžiais imbieriniais traškiais, tikrai yammy :) jei kamera labai mini, gali bandyti išpilstyti ledus į mažesnius indelius arba daryti mažesnį kiekį - nors ir nurodytasis tikrai nedidelis :) O ledus su alyvuogių aliejumi jau bandei? :)
    Dėl fotografijos - tai mano vyras čia specialistas, ne pati fotografuoju, bet man irgi priimtinesnis originalus, kad ir biškutį aptirpęs vaizdas, nei spalvota košė. ypač kai kalba eina apie naminius ledus, tad palikim košę masinės prekybos ledų reklamoms :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškasbirželio 23, 2010

    Įdomus variantas, toks, sakyčiau, spyris užpakalin visokiems vaniliniams plombyrams ir braškiniams šerbetams :))
    Labai labai patiko, labai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Norėčiau padėkoti už šį nuostabų receptą.Teko išbandyti.Viskas gavosi tiesiog puikiai.Beprotiškai skanūs ledai.Tik truputį rieboki.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Super, kad patiko :) Dėl riebumo - tikrai jo nepasirodo mažai, tad daug nesuvalgysi, bet kita vertus, vieną kaušelį suvalgei ir ramu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Beje, vienai draugei ledai nepavyko, kiaušinį pienas sutraukė, tad atkreipiu dėmesį, kad pilti pieną į kiaušinį reikia labai lėtai ir tuo tarpu kiaušinį plakti gana intensyviai ir viskas pavyks ;) Ledų gamyba - lėtumo, kantrybės ir meilės reikalaujantis procesas :)))

    AtsakytiPanaikinti