Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

liepos 16, 2009

Baklažanų ikra

Šį kartą duoklė ukrainietiškai virtuvei, kurią visai neseniai pradėjau atrasti ir supratau, kokia ji be galo turtinga, kokybiška, soti ir skani. Tad nuo šiol tikėtina, kad mano receptų lentoj dažniau atrasite baklažanų, moliūgų, grybų ir kt. ukrainiečių virtuvėje dažnai naudojamų produktų. Šią baklažanų pastą (jei norite prabangesnio pavadinimo - tuomet ikra :) galite tepti ant juodos duonos, duoniukų, taip pat keptos duonos ar pomidorų griežinėlių. Puikus užkandis laukiant pietų, taip pat prie salotų, bokalo šalto alaus arba stiklinės giros.

Reikalingi produktai (išeis gera stiklinė ikros):
  • 1 baklažanas;
  • 1,5 valg. šaukšto tahini (sezamų pastos) - jei neturite tahini, galite tiesiog sumalti saują sezamų sėklų ir sumaišyti su šlakeliu vandens;
  • 2-3 česnako skiltelės;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • 1-2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • petražolių papuošimui (nebūtinai).

Patiekti skaniausia su: juoda duona, skrudintomis arba apkeptomis duonos riekelėmis, duoniukais, pomidorais.

Procesas:

  • Baklažaną subadyti šakute iš visų pusių, kepti apie 40 min 200 C laipsnių orkaitėje. Iškepusį ir šiek tiek atvėsintą baklažaną perpjauti pusiau, šaukštu išskobti visą minkštimą.
  • Sudėti visus produktus kartu su baklažano minkštimu į vieną indą ir sutrinti iki vientisos masės visagaliu smulkintuvu (blenderiu). Patiekti galite iš karto, arba laikyti šaldytuve porą dienų ir valgyti kuomet norėsite. Prieš patiekiant galite pabarstyti pipirais ir petražolėmis.

4 komentarai:

  1. Aš, aišku, ne specialistas, bet man atrodo, kad jei jau su tahini, tai čia bus babaganuš, nes ukrainiečiai sezamų pastos nacionalinėje virtuvėje neturi.
    Bet! Kad ir kaip pavadinsim, faktas, kad šis baklažanų trintinys yra be galo skanus ir, valgant, mažiausiai rūpi jo "pilietybė". :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai norėjau tą patį pasakyt, kad čia jau labiau babaganuš. Bet vistiek neabejoju, kad skanu buvo :)

    Nu kam aš dabar apie babaganuš pagalvojau. Noriu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai originalus ukrainietiskas sio gerio pavadinimas ir yra Babaganuš, tik as savo ruoztu ji sulietuvinau ir pavadinau ikra :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Babaganuš yra arabiškas pavadinimas. ;)
    O tokią baklažanų tyrę dar nuo žalios vaikystės pamenu pavadinimu "Ikra baklazhanovaja". :)

    AtsakytiPanaikinti