Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

balandžio 23, 2010

Kokoso piene troškintas jūros ešerys / kai norisi komplimentų ;)

Mėgstantieji egzotiškojo Tailando virtuvę, net neabejoju, puikiai žino nuostabų imbiero, česnako, citrinos, čili pipirų, kokoso pieno ir kalendrų derėjimą tarpusavyje - šių ingredientų pagrindu galima paruošti neįtikėtiną galybę kvapnių sriubų (pvz. krevečių sriubą), troškinių ar noodle'u. Man šie ingriedientai beveik visuomet garantuoja, kad patiekalas bus tikrai skanus, nekasdieniškas ir tikrai susilauks sėkmės bei prašymo pakartoti, o aš - komplimentų, he he :)

Taigi, jei norite pakvepinti namus egzotika, pasimėgauti puikiu maistu ir išgirsti pagyrų :) išbandykite šį jūros ešerio troškinį. Tai vienas mano šeimynos mėgstamiausių žuvies ir jūros gėrybių paruošimo būdų. Patiekalui galite naudoti bet kurios baltos žuvies filė, taip pat puikiai tinka krevetės ir kalmarai - galite naudoti arba vieną rūšį, arba viską miksuoti, bus dar įdomiau. Beje, kai tingisi gaminti namuose, labai panašų troškinį valgau savo mėgstamame Briusly - ten panašiu būdu patiekiama kefalė su kalmarais. Mmmm...yami yami :)

2 porcijoms reikės:
350-400 gr. jūros ešerio filė (arba kitos baltos žuvies filė, krevečių ar kalmaro);
250 ml. konservuotų smulkintų pomidorų;
250 ml. kokosų pieno;
saujos špinatų;
šlakelio alyvuogių arba sezamų aliejaus;
1 svogūno;
2 skiltelių česnako;
1 a. šaukštelio maltos ciberžolės;
1 a. šaukštelio kalendros grūdelių;
0,5 a. šaukštelio maltos citrinžolės (galite pakeisti šaukšteliu tarkuotos citrinos ar laimo žievelės);
0,5 a. šaukštelio garstyčių miltelių arba garstyčių;
nykščio didumo imbiero šaknies arba 1 a. šaukštelio malto imbiero;
1 čili pipiriuko arba 1 a. šaukštelio maltų čili pipirų;
0,5 citrinos arba laimo;
šviežių kalendros lapelių pabarstymui.

Patiekti su: rudaisiais, laukiniais arba basmati ryžiais.

Procesas:
Užkaiskite puode ryžius. Jei naudosite ruduosius arba laukinius, ryžius pradekite virti apie 5-10 min. anksčiau nei pradėsite ruošti patiekalą.
Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotus svogūną, česnaką, imbierą, čili pipirą ir prieskonius (ciberžolę, kalendros grūdelius, garstyčias), maišydami kepinkite, kol svogūnai suminkštės.
Supilkite konservuotus pomidorus, kokosų pieną, padruskinkite ir troškinkite apie 8-10 min, kol sutirštės. Kaitinamą padažą pamaišykite, pomidorų gabalėlius galite sutraiškyti mentele, kad padažas būtų dar tirštesnis ir vientisesnis.
Sudėkite žuvies filė (arba jūrų gėrybes, jeigu jas naudojate) gabalėlius, supjaustytus 4-5 cm skersmens kubeliais, pakaitinkite 6-7 min., tuomet sudėkite špinatų lapelius, atsargiai išmaišykite (nesutrinkite žuvies), uždenkite dangčiu ir pakaitinkite dar apie 2 min.
Patiekite su ryžiais ir citrinos arba laimo skiltele, pabarstykite šviežios kalendros lapeliais.

Ech, jau dabar užuodžiu tą nuostabų kokoso ir kalendrų kvapą :) Skanaus!

8 komentarai:

  1. Mieloji, isbandzius esu tavo kreveciu sriuba seniausiai ;) labai patiko! tik as esu viena namuose tokios egzotikos megeja ... sis troskinys atrodo vel pribloskianciai ♥ pasitaikius progai butinai isbandysiu !!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Geriausia proga jau dabar :) maniskis anksciau irgi nevalge nei kalmaru, nei pelesinio surio, netgi baklazanas atrode per didele egzotika, bet po eiles metu pratinimo, jau dabar kitokios musu virtuves ir neisivaizduoja ir pats is parduotuves negrysta be gabalelio gero surio ar juros gerybiu :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kokį perkat kokosų pieną? Atrodo, kad aš vis nepataikau, nes jeigu tik kažkas su kokosų pienu - taip ir nesėkmė - riebus, sunkus patiekalas, kur kokosai užgožia viską :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokosu pieno pavadinimo nepamenu, bet perku Maximoje arba Iki, buna popieriniame staciakampiame 250 ml pokelyje (ale Tetra pak) arba apvalioje skardineje (400 ml atrodo). Kokosu pienas tikrai tirstas ir riebokas, daznai tas riebumas dar buna sukietejes ir atsiskyres nuo skyscio, tai naudoti reikia viska, ne tik ta riebuma. Patiekalu su kokosu pienu skonis is tiesu gana intensyvus ir riebokas, jei norisi liesiau ir maziau kokosu skonio, rekomenduoju tiesiog skiesti ir naudoti puse nurodyto kokosu pieno kiekio ir puse vandens.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, vadinasi, mūsų skoniui, jis tikrai per intensyvus. Galvojau, gal ne tokį perku, nes visi tik pasakoja kokie "lengvi, neapsunkinantys pietūs su kokosine vištiena" buvo. Užtat desertuose kokosų pienas labai super sueina :) labai gerai pakeist juo dalį riebalų, tada visai kitoks skonis bus ir aromatas

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laba diena, norejau jusu pasiteirauti, galbut jus noretumete kartui su manimi ir dar keliomis megstanciomis gaminti valgi merginomis ,padaryti retesniu produktu isigyjimo sarasiuka(svetaine-http://virtuvesalchemija.blogspot.com/)? Jame taip,pat butu aktyvi nuoroda i jusu tinklapi. Labai lauksiu jusu atsakymo el.pastu brigita.verik@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laurut, na bet Jam ir pasisekė su tavim!:)

    Milda

    AtsakytiPanaikinti
  8. Milda, ir man pasiseke, kad yra kas suvalgo tiek, kiek prigaminu :)))

    AtsakytiPanaikinti