Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

balandžio 01, 2010

Svieste keptas vilkešeris su cukinija, karamelizuotais svogūnais ir feta

Kažkaip pastaruoju metu mano blog'o specializacija nejučia prasiplėtė - šalia užkandžių pradėjo rastis nemažai rimtų patiekalų, tinkančių pietums ar vakarienei. Bet juk kokybiškas karštas patiekalas dar nepamaišė jokiam maloniam pasisėdėjimui. Ypač jei tas patiekalas ne visai kasdieniškas - juk dažnai norisi pavaišinti svečius kažkuo nauju ir neišbandytu, galbūt net tikintis juos maloniai nustebinti. O jūs ar mėgstate kviesti draugus vakarienei?
Šį kartą vėl žuvis, ir vėl nauja jos rūšis - vilkešeris (dėkui IKI už aprūpinimą šviežia žuvimi penktadieniais :). Nebuvau anksčiau susidūrusi su šia žuvimi, nelabai žinojau ko iš jos tikėtis, todėl kepiau pačiu paprasčiausiu (bet tikrai ne prasčiausiu :) būdu, kuris dar niekada nepavedė kepant žuvį - naudojamas tik sviestas, aliejus, druska, pipirai ir žolelės. Taip kepti galite visas šviežių žuvų filė, bent jau man būtent taip atsiskleidžia tikrasis žuvies skonis. Belieka pasirūpinti tik įdomesniu garnyru ir turėsite beveik šventinį patiekalą. Artėja Velykos, tad siūlau neapsunkinti savęs ilgu stovėjimu prie puodų, gaminti greitai paruošiamus patiekalus (jokiu būdu neturiu omenyje pusgaminių), stenkitės rinktis kokybiškus ir šviežius produktus. Ir svarbiausia, nesureikšminkite per šventes maisto, kad ir kokia svarbia ir malonia šventės dalimi jis būtų - daugiau bendraukite, žaiskite ir džiaukitės saule!

2 porcijoms reikės:
2 šviežių vilkešerio filė su oda (be žvynų);
alyvuogių aliejaus;
gabalėlio sviesto;
druskos;
maltų pipirų mišinio;
raudonėlių;
0,5 citrinos sulčių;
1 svogūno;
1 valg. šaukšto rudojo cukraus;
5 valg. šaukštų balzamiko acto;
1 cukinijos;
100-150 gr. fetos sūrio;
4-5 riekelių šviesios purios duonos (tiks bagetti, ciabata, focaccia).

Procesas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsių.
Karamelizuokite svogūnus: žiedais supjaustytus svogūnus sudėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi, kepkite ant vidutinio karštumo ugnies, kol pagels ir suminkštės, tuomet įdėkite cukrų, supilkite balzaminį actą ir maišydami kepkite ant silpnos ugnies, kol actas sutirštės ir virs švelniai karameliniu. Išimkite svogūnus iš keptuvės.
Cukiniją supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais apie 3-4 minutes - kol švelniai pagels.
Apkeptą cukiniją sumaišykite su karamelizuotais svogūnais ir sudėkite į alyvuogių aliejumi pašlakstytą skardą. Sudėkite kubeliais supjaustytą duoną, pabarstykite fetos sūriu ir džiovintomis žolelėmis (tinka raudonėliai, bazilikai, čiobreliai). Kepkite orkaitėje apie 15 min. - kol cukinija suminkštės, o duona apskrus.
Kol orkaitėje kepa garnyras, iškepkite žuvį - į keptuvėje įkaitintą alyvuogių aliejų įdėkite gabalėlį sviesto. Sviestui išsilydžius, dėkite žuvies filė oda į apačią, pabarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir kepkite apie 2 min. - kol oda švelniai apskrus, tada apverskite ir pakepkite dar 2 min. Prieš pat kepimo pabaigą apšlakstykite citrinos sultimis. Svarbiausia žuvies neperkepti, kad neišsausėtų - žuvį imkite iš keptuvės, kai tik ji pabals ir lengvai apskrus, priklausomai nuo filė storio, turėtų pakakti apie 2-3 min. iš kiekvienos pusės.
Patiekdami galite paskaninti balzamiko padažu, taip pat šalia galite padėti citrinos griežinėlių.

Smagių ir pavasariškų Velykų!

Taip pat Velykiniam stalui rekomenduoju:
Jūros liežuvis su pomidorais, ančiuviais ir balzamiku
Karštos krevetės graikiškai
Rūkytos sviestžuvės ir baklažanų užkandėlė
Migdolų tartas su kriaušėmis
Sūrio pyragas su morkomis

1 komentaras:

  1. DĖKUI UŽ PUIKŲ RECEPTĄ!!! IDEALIAI TIKO MŪSŲ KŪČIŲ VAKARIENEI, GARNYRAS TO-BU-LAS!!! :)
    Lina P.

    AtsakytiPanaikinti