Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

spalio 03, 2009

Vegetariška lazanija su moliūgais, špinatais ir grybais

Tęsiu rudeninių gėrybių maratoną savo virtuvėje. Pažįstantys mane, žino mano didelę meilę italų virtuvei, ir ypatingą neabejingumą makaronų patiekalams - nuo saldžiuose pomidoruose skęstančių spagečių iki pikantiškai pagardintų kriauklelių su jūros gerybėmis balto vyno padaže. Bet šį kartą tęsiu pažadą špinatų mėgėjams - kepsime kvapnią vegetarišką lazaniją, įdarytą moliūgais, špinatais, grybais ir rikotos sūriu. Pažadu, daržovių ir makaronų mylėtojai tikrai nenusivils, maloniai sušils ir stipriai pasisotins. Lazanija be galo kvapni, įdarai nuostabiai papildo vienas kitą, o traški plutelė apskritai nepakartojama. Na, o mėsėdžiams (na gerai, mėsavalgiams :) siūlau kiekvieną lazanijos sluoksnį pagardinti Parmos kumpio riekelėmis.

4 porcijoms reikės:
  • 8 vnt. lazanijos makaronų lakštų;
  • 200 gr. parmezano sūrio;
  • 400 gr. rikotos sūrio;
  • bazilikų lapelių (nebūtinai);
  • Moliūgų sluoksniui: 500-600 gr. nulupto ir kubeliais supjaustyto moliūgo; 1 a. šaukštelio kalendrų sėklų; 1 aitriojo čili pipiriuko (arba šaukštelis maltos aitriosios paprikos); žiupsnelio druskos; 1 valg. šaukšto sviesto;
  • Špinatų sluoksniui: 2 didelės saujos špinatų; 3 smulkintos česnako skiltelės; 1 valg. šaukštas šviežių arba džiovintų raudonėlių lapelių; 1 a. šaukštelis malto muskato riešuto; 1 valg. šaukšto sviesto; druskos;
  • Grybų sluoksniui: 7-8 supjaustytų pievagrybių; 1 kubeliais pjaustyto svogūno; maltų pipirų mišinio; druskos; 1 valg. šaukšto sviesto;
  • Baltajam (Bešamelio) padažui: 3 valg. šaukštų sviesto; 2 valg. šaukštų miltų; 500 ml. pieno; druskos; maltų pipirų mišinio.

Procesas:

  • Paruoškite kiekvieną sluoksnį atskirai. Moliūgų sluoksniui sugrūskite kalendras su čili pipirais ir druska, šiuo prieskonių mišiniu apibarstykite svieste kepinamo moliūgo gabalėlius. Moliūgą kepkite uždengtoje keptuvėje kartais pamaišydami apie 10 min. - kol pakankamai suminkštės.
  • Špinatų sluoksnį paruoškite pakepindami špinatus lydytame sveiste su nurodytais prieskoniais apie 3-4 min. - kol špinatai subliukš, tačiau nepraras ryškios žalios spalvos.
  • Grybų sluoksniui pakepinkite svogūną svieste, šiam lengvai pageltus, sudėkite grybus, druską ir pipirus ir kepkite dar apie 2-3 min.
  • Baltąjį padažą paruoškite katiliuke išlydę sviestą, tuomet sudekite miltus, labai greitai ir gerai išmaišykite ir plakdami pamažu supilkite pieną - svarbiausia viską daryti greitai ir intensyviai plakant, kad nesusidarytų miltų gumuliukai. Pakaitinkite, kol padažas sutirštės, paskaninkite druska ir pipirais.
  • Sluoksniuokite lazaniją: į sviestu arba alyvuogių aliejumi pateptą formą įpilkite šlakelį baltojo padažo (kad pasidengtų dugnas), dėkite porą lazanijos lakštų, grybų įdarą, trečdalį rikotos sūrio, apšlakstykite baltuoju padažu, tada vėl porą makaronų lakštų, špinatų įdarą, trečdalį rikotos, baltojo padažo; tą patį pakartokite su moliūgų sluoksniu, sluoksniavimą užbaikite makaronų lakštais, ant kurių užpilkite likusį baltąjį padažą ir gausiai apibarstykite tarkuotu parmezanu.
  • Kepti 200 C laipsnių orkaitėje apie 40-45 min.
  • Labai tinka patiekti su šviežiais pomidorais ir papuošti bazilikų lapeliais.

Skanios rudeniškos vakarienės!

1 komentaras:

  1. Receptas fantastiškas! Tik va, iš kur tiek kantrybės geležinės ir meilė begalinės - kad tiek laiko skirti artimiesiems pietums paruošti:)

    AtsakytiPanaikinti