Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

gruodžio 07, 2009

Austriškas varškės štrudelis su vaniliniu padažu. Arba kaip priartinti Kalėdas?


Atspėkite, ką jau porą savaičių padarau pirmiausia ryte pakilusi iš lovos - ogi einu prie lango, praskleidžiu užuolaidos kraštelį su didele viltimi pamatyti baltu apdaru pasidabinusius kaimynų namų ir automobilių stogus. Ir kas rytą vis nusiviliu - stogai pilki, žolė žalia, anokios čia Kalėdos... Na gerai pagalvojau, jei jau sniego nėra, tai Kalėdų laukimas bus smagesnis ir jaukesnis, jei iškepsiu žiemiškų desertų karalių - austrišką štrudelį, paskendusį vanilinio padažo ir cukraus pudros pusnyse. Gal ir sniegą taip prisišauksiu :) Ir nežinau kuo tai laikyti - stebuklu, kalėdų burtais, magija (nors tikrai netikiu jokiais ekstrasencais ir kitokiais ateities regėtojais), o gal tiesiog sutapimu, bet šiandien buvau pažadinta žodžių: "Lauke prisnigo!":)
Taigi, siūlau nepatingėti ir pagaminti šį fantastišką štrudelį, kuris puikus tiek laukiant švenčių, tiek ant Kalėdinio stalo. Vanilinis padažas bent jau man atrodo būtinas prie štrudelio, bet jei neturite laiko ar noro jo gaminti, puikiai tiks ir vaniliniai ledai.

Štrudeliui (maždaug 8 porcijoms) reikės:
500 gr. 9% riebumo varškės;
200 gr. 20-30% riebumo grietinės;
1 citrinos žievelės (smulkiai sutarkuotos);
100 gr. sviesto;
200 gr. cukraus;
saujos razinų;
2 valg. šaukštų brendžio (nebūtinai);
260 gr. miltų;
6 kiaušinių;
3 kiaušinių trynių;
2 val.g šaukštų aliejaus;
žiupsnelio druskos;
0,5 litro pieno;
vanilinio cukraus (2 valg. šaukštų) arba vanilės esencijos (2 arb. šaukštelių).

Vaniliniam padažui:
1 kiaušinio;
400 ml. pieno;
1 valg. šaukšto bulvių krakmolo;
2-3 valg. šaukštų cukraus;
1 vanilės ankšties - perpjaukite išilgai ir išgramdykite sėklytes, kurias ir naudokite padažui (galite pakeisti šaukštu vanilinio cukraus).

Papildomi priedai (nebūtinai): spanguolės, cukraus pudra.


Procesas:
Razinas užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 5 min. ir nupilkite vandenį. Užpilkite brendžiu ir palikite porai valandų.

Suminkykite tešlą iš 200 gr. miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus ir 6 valg. šaukštų drungno vandens. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstykite rankas dar šiek tiek miltų. Suformuokite iš tešlos rutulį, apibarstykite miltais, apvyniokite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje, kol ruošite įdarą.

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C laipsnių karščio.

Įdarui išsukite sviestą su cukrumi, citrinos žievele, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudėkite varškę, 5 kiaušinių trynius, grietinę ir 60 gr. miltų, viską gerai išsukti mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu. Įmaišykite išmirkytas razinas. 5 kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą kuo ploniau į stačiakampį, aptepti 2/3 tešlos varškės mase ir atsargiai susukti vyniotinį (tešla plona, tad gali plyšti, dėl to elkitės su ja labai atsargiai). Kad vyniotinio kraštas geriau suliptų, galite patepti kiaušinio baltymu. Atsargiai perkelkite vyniotinį (sujungimo vietą dėkite į apačią) į sviestu išteptą kepimo formą aukštais kraštais - forma turi būti tokio dydžio, kad vyniotinis padengtų jos visą dugną.

Įdėkite į įkaitintą orkaitę 15 min. Tuo tarpu išplakite pieną su 3 kiaušinių tryniais ir po 15 min. kepimo supilkite plakinį ant štrudelio. Kepkite dar apie 35 - 40 min. - kol gražiai paruduos.

Kol štrudelis kepa, paruoškite vanilinį padažą: visus padažo ingridientus sudėkite į katiliuką ir išplakite, dėkite ant viryklės ir nuolatos maišydami (nenustokite maišyti, nes susiformuos gumuliukai) kaitinkite kol padažas sutirštės. Atvėsinkite.

Štrudelį patiekite karštą, gausiai aplietą atvėsintu vaniliniu padažu, Kalėdoms labai tinka pabarstyti spanguolėmis (šviežiomis arba šaldytomis) ir cukraus pudra.

Taigi, kepkite ir skanaukite ;) ir tegul pildosi ir Jūsų prieškalėdiniai ir Kalėdiniai norai ;)

18 komentarų:

  1. Tobulai - būtinai kada bandysiu (bent jau kitų metų sausį tikrai ;D )

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, neverta atidelioti tokio malonumo :) juolab dabar jau tikiu, kuo daugiau strudeliu bus iskepta, tuo daugiau sniego turesime :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. O sita tai uzskaitau!! :) Super!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. na idaras visu pirma man gavosi per skystas :) negraziai susivyniojo, viskas isbego per krashtus...
    bet kepem..
    o iskepem, ragavom.. vaizdelis ne koks, skonis - SUPER..
    verta pabandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lygiai ta pati situacija ir man! Nesuprantu, kaip ten reikėjo tinkamai susukti, kai viskas taip skysta. Gerai, kad tešlą į dvi dalis dalinau, tai antrą kaip paprastą varškės pyragą gaminau.

      Panaikinti
  6. Ingrida, su įdaro skystumu viskas ok, skystokas ir turi būti :) iškepęs sukietėja tiek, kiek reikia iki tobulo skanumo :) o su tešla tai tikrai kruopštumo išbandymas, su ja - kaip su vienadieniu naujagimiu - ATSARGUMAS, ŠVELNUMAS ir MEILĖ būtini, kitaip rezultatas - klykiantis kūdikis... ir nekoks štrudelio vaizdas...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Išsikepėm ir mes tokį - be galo skanus štrudeliukas. Valgė net vyrai, kurie apskritai saldumynų nemėgsta :D Ir padažas superinis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ismeginom si skanesta- man asmeniskai per daug tu kiausiniu..kiausinis i padaza , kiausiniu plakinys ant virsaus..valgai ir jauti visur tu tryniu skoni.bet neziurint i tai man labai patiko, varskes idaras tiesiog tobulas.ir mes truputi "suchimicinom"- tesla nusipirkom parduotuveje -paruosta, saldyta bemiele sluoksniuota.pasidareme tik idara, suvyniojome , ir gavosi viskas puikiai, ir manau tikrai gerokai maziau terliojimosi:)sitas strudelis man yra lygiai tokio skonio kaip , jei esat valge , nuo senu laiku cili picerijoje. tik as zinau , kad padaza jie gamina is sviesto, grietineles ir vaniles.tas yra gerai, kad nesusoka i gumuliukus.o si padaza mes sildem antra syki, kita diena, tai jis gavosi toks susitraukes i varskine mase . ir mums liko nemazai tos varskines mases- tai vyras dar padare kelias bandeles is tos pacios teslos su varskes idaru.o kita ryta idejo tos varskes i lietiniu blynu tesla- gavosi tiesiog tirpstantys burnoje gardumeliai..net jokiu uogieniu ir grietiniu nebereikejo.zodziu gavosi long story, o pats Štrudelis , kaipo toks- yra labai geras reikalas :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pagal sitas proporcijas gaunasi zymiai per daug idaro, nors tesla iskociojau vos ne iki permatomos - kita karta sitai teslos masei darysiu puse idaro mases ir, manau, bus pats tas. Vanilinio padazo irgi tiek nereikia - dariau is 300 ml pieno ir jo buvo tiek, kad strudeliai galejo plaukioti padaze :) O siaip tai nuostabaus skonio!!! Beje, tesla buvo patvari, niekur neplyso, svarbiausia gerai pamiltuoti stala/lenta (bet ne per daug, nes tada nesokocios) pries kociojant. Aciu uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. reikia pabandyti gundanciai atrodo

    AtsakytiPanaikinti
  11. Norejau padekoti uz recepta :) Ka tik iskepiau strudeli, labai skanus, niekas neisbego, nesuplyso :) Kepsiu tikrai ne karta ir ne du ir butinai savo draugem pasiulysiu :)
    P.S.Atsiprasau uz ne lietuviskas raides :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O gal geltumete pasakyti, del ko tokia tesla kieta isejo? dariau kaip nurodyta, tik kad brendzio nepiliau...ar tai imanoma , kad del jo cia viskas?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na viskas gavosi per skysta. tešlos ne tik kad gerokai per daug, bet ir košė gavosi.viskas ištekėjo per kraštus ir gavosi vietoj šrudelio varškės apkepas su tešla

    AtsakytiPanaikinti
  15. sveiki, kad neisteketu idaras as kepu silikoninej formeleje, tiesiog dedu tesla ant formeles ir lankstau dedamas idara ir viskas gaunasi liuks...

    AtsakytiPanaikinti
  16. Man gavosi susmeges ir seip ne koks vaizdelis,tik skonis puse bedos,nors man asmeniskai per saldus buvo (ne toki saldu padaza reiketu daryti bent) ir labai kiausiniai jauciasi...

    AtsakytiPanaikinti
  17. Receptas būtų nieko jei tešla nesigautų per skysta. 5 kiaušinių baltymai tiek drėgmės prideda kad viskas bėga per kraštus. Tobulintini kiekiai.

    AtsakytiPanaikinti