Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

sausio 13, 2010

Pappa al pomodoro / pomidorų ir duonos sriuba iš Toskanos


Norite bent mintimis ištrūkti iš apšnerkšnijusios žiemos į saulėtą itališką vasarą, kur kvepia pomidorais, apelsinais, marcipanais ir dar daug kuom, kuo nekvepia Lietuvoje žiemą? Tuomet šios toskanietiškos sriubos aromatas ir skonis tikrai jums padės, o be to puikiai sušildys ir pasotins ne tik mintis, bet ir kūną. Originaliai ši sriuba verdama iš kokybiškų vyšninių arba slyvinių pomidorų, bet Lietuvos sąlygomis tikrai nerekomenduoju to daryti, nes pomidorai pas mus tikrai prėsko skonio, tad naudokite konservuotus pomidorus iš skardinių. Aš savo ruožtu dar truputį paimprovizuoju ir papildau sriubą mocarelos sūriu bei saulėgrąžomis arba moliūgų sėklomis, kas, mano manymu, prideda dar daugiau spalvų ir skonio šiam nuostabiam patiekalui. Tai mano šios žiemos sriuba Nr. 1 :) Todėl tikrai labai labai rekomenduoju išbandyti ir atrasti šią sriubą, jei dar nebandėte.

Taigi, 3-4 porcijoms reikės:

800 gr. konservuotų smulkintų pomidorų;
2-3 gerai prinokusių šviežių pomidorų;
250-300 gr. (apie 5-6 riekės) rupios kvietinės duonos (gali būti ir apdžiūvusi, aš naudojau duoną su saulėgrąžomis);
1 didelio kubeliais pjaustyto svogūno;
4 smulkiai sukapotų česnako skiltelių;
šlakelio alyvuogių aliejaus;
džiovintų arba šviežių bazilikų, čiobrelių, raudonėlių;
1 a. šaukštelio maltos saldžios raudonosios paprikos;
druskos;
pipirų mišinio;
žiupsnelio cukraus;
1 valg. šaukšto lukštentų saulėgrąžų arba moliūgo sėklų (nebūtinai);
vieno mocarelos rutuliuko (nebūtinai).

Procesas:
Dideliame puode apie 2 min. pakepinkite česnaką ir svogūną su alyvuogių aliejumi, druska ir maltais paprikų milteliais, sudėkite smulkintus šviežius ir konservuotus pomidorus, maišydami pakaitinkite dar apie 2 min., jei svyla, įpilkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus. Masę užpilkite 400-500 ml. vandens ir virkite apie 10-15 min. - kol pomidorai visiškai suminkštės.
Sudėkite gabalėliais sulaužytą duoną, prieskonines žoleles, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas (jei naudosite), įdėkite druskos, pipirų, jei sriuba rūgštoka - įdėkite šaukštą cukraus ir virkite ant silpnos ugnies dar apie 10 min. - sriuba turi sutirštėti, pasidaryti tarsi šilkine, panaši į košę labiau nei į sriubą, o duonos gabalėliai turi beveik iširti, likti tik keletas stambesnių duonos gabalėlių.
Į kiekvieną sriubos porciją lėkštėje įdėkite keletą atplėštų mocarelos riekelių (skanu ir be mocarelos, bet su mocarela dar skaniau), pabarstykite šviežiais arba džiovintais bazilikais arba raudonėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite. Mmm, jau dabar seilė varva vien pagalvojus apie šitą gėrį. Ne veltui Nr. 1 :) Skanaus ;)

3 komentarai:

  1. Anonimiškassausio 13, 2010

    idealus būdas pastovėjusiai duonai sunaikint :) jau verdu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. skani sriubyte :) tikrai labai ziemiska. dekui uz recepta :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Į sveikatėlę! Džiaugiuosi, kad patiko. Iš tikrųjų nepatikti gali tik turbūt visiškiems pomidorų nemylėtojams :)

    AtsakytiPanaikinti