Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

gegužės 16, 2009

Žiauriai skanus troškinys (su žuvimi)

Aha :) šito viduržemio jūros regiono gėrio niekaip kitaip negalėjau pavadinti kaip tik būtent taip. Mano vyras, dorojantis savają porciją, pakartojo tai gal 10 kartų - o tai, žinant jo skeptišką požiūrį į pomidorų ir paprikų turinčius patiekalus - labai daug :))) taigi, keliaukite į turgų kokybiškų daržovių, šviežios žuvies, įmeskite į šaldytuvą atvėsinimui balto vyno butelį ir nusiteikite pasilepinti nuostabiu patiekalu. Šis troškinys puikiai tinka kaip šiltas užkandis su duona prie vyno, o didesnė porcija bus puikiausias pietų ar vakarienės patiekalas.

Reikalingi produktai (2 pietų porcijoms, arba užkandžiui 5-6 asmenims):
  • 300-350 gr. baltos žuvies filė (aš naudojau paltusą, puikiai tiks ir menkė, sviestažuvė, skorpionžuvė, lydeka ir kitos baltos, geriau riebesnės žuvys);
  • 1 mėlynasis svogūnas - supjaustytas griežinėliais;
  • 1 geltona arba raudona paprika - išimtomis sėklomis ir supjaustyta juostelėmis;
  • 1 baklažanas - supjaustytas 1 cm. lazdelėmis;
  • 3 skiltelės česnako - smulkiai kapotos;
  • keletas šviežių bazilikų lapelių;
  • 400 gr. (maža skardinė) konservuotų pomidorų;
  • gera sauja juodų alyvuogių be kaulo;
  • 1 valg. šaukštas vyno acto (baltojo arba raudonojo);
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • druskos ir šviežiai maltų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus.

Patiekti su: kaip užkandį - su duona, kaip pagrindinį patiekalą - su ryžiais (arba taip pat su duona:)

Darbas (tiksliau malonumas:) :

  • Į keptuvėje įkaitintą šlakelį alyvuogių aliejaus sudėkite svogūnus ir papriką, pakepinkite porą minučių kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir sudėkite į indą (troškintuvą arba skardą), skirtą kepti orkaitėje.
  • Keptuvėje su alyvuogių aliejumi maišydami pakepinkite baklažaną su česnakais ir bazilikų lapeliais apie 2 min. kol suminkštės. Sudėkite ant svogūnų ir paprikų.
  • Ant apkeptų daržovių sudėkite konservuotus (susmulkintus) pomidorus, alyvuoges, vyno actą, pabarstykite druska ir pipirais, viską sumaišykite. Kepkite 190 C laipsnių orkaitėje apie 30-35 min. Jei trūksta drėgmės, įpilkite šlakelį vandens.
  • Žuvį supjaustykite 2 cm pločio juostelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir palikite pasimarinuoti kol kepa daržovės.
  • Ant iškeptų daržovių sudėliokite žuvį (supilkite ir nuo žuvies išsiskyrusį skystį) ir kepkite apie 10 min. (svarbu žuvies neperkepti, kad neišsausėtų).
  • Patiekite šiltą, pabarstykite bazilikų lapeliais, maltais pipirais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

6 komentarai:

  1. Tikrai labai skanus troškinys!!! Tik aš, kaip visad, druskos pamažinau :))) Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dziaugiuosi, kad patiko :) ir pati prisiminiau koks jisai nerealus, kaip tik turiu menkes, kuria, matyt, ir panaudosiu sitam "senam geram" reikalui :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai labai skanu ! As dar idejau fetos surio tai grynai graikiskas patiekaliukas gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super! Tikrai labai skanu, neabejotinai gaminsiu ir ateityje. Tiesa, baklažano negavau, bet ir cukinija puikiai tiko. O šiaip net žuvies nebūtina dėti, pats daržovių troškinys toks neatsivalgomas :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už puikų receptą!! Labai labai skanu! Dariau su menke, papildomai įdėjau cukinijos, nereali vakarienė!

    AtsakytiPanaikinti