Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

rugpjūčio 24, 2009

Naminis slyvų pyragas su traškiais migdolais

Tuos, kurie jaučia sentimentus namuose kepamo pyrago aromatui, kai kambarius užlieja sodrus cinamono, vanilės ir vaisių (obuolių ar slyvų) kvapas, šis slyvų pyragas tikrai pradžiugins. Kepamos slyvos nuostabiai pakvimpa, o rezultatas – minkštutėlis pyragas su saldžiarūgštėmis slyvomis ir traškiais migdolais. Man šis pyragas kažkodėl pakvipo ne tik slyvomis, bet ir rudeniu, tiksliau rudenišku jaukumu - kai už lango baisi dargana, o namie - šeima, būrys draugų, arbata ir šiltas pyragas.

1 nemažam pyragui reikės:
  • 270 gr. kvietinių miltų;
  • 175 gr. sviesto;
  • 175 gr. cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 1 a. šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 kg. prinokusių slyvų;

Trupinių sluoksniui:

  • 50 gr. cukraus;
  • 50 gr. sviesto;
  • 85 gr. kvietinių miltų;
  • 50 gr. skaldytų migdolų;
  • 1 valg. šaukštas cinamono.

Kepimo formai ištepti: gabalėlio sviesto ir šaukšto džiūvėsėlių.

Procesas:

  • Trupiniams skirtus produktus (išskyrus migdolus) maišykite tol, kol gausis trupinių masė, suberkite migdolus, dar kartą išmaišykite ir atidėkite į šoną.
  • Slyvas perpjaukite pusiau, išimti kaulus.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių.
  • Tešlai skirtą sviestą sutrinkite su cukrumi iki vientisos masės, įmuškite ir įmaišykite kiaušinius. Sudėkite miltus, druską ir kepimo miltelius ir suminkykite vientisą tešlą (šiek tiek limpančią prie rankų).
  • Kepimo formą (maždaug 28 cm skersmens) ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, formos dugną išklokite lygiu tešlos sluoksniu, sudėkite slyvas (odelėmis į apačią, arba gulsčiai šonu), viršų tolygiai pabarstykite trupiniais ir dėkite į įkaitusią orkaitę. Po 50 min. patikrinkite, ar pyragas iškepęs įsmeigiant medinį pagaliuką – jei pagaliukas aplipęs tešla – dar pakepti 5-15 min., jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs.
  • Patiekti galite tiek šiltą (ypač skanu su vaniliniu plombyru), tiek šaltą.

Nenustebkite jei užuodę pyrago kvapą į duris pasibels kaimynai...

3 komentarai:

  1. Kooooks grožis, kokios spalvos... Super. Jau seilė iš pat ryt nubėgo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gaila, kad internetu negaliu perduoti aromato :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išmėginau. Gardu, tačiau šilto aš jo nedrįsau judinti, nes iš slyvų išbėgusios sultys jį padarė tokį netvirtą ir šiek tiek liūliuojantį, tai palaukiau kol atšals, kad lengvai susipjaustytų. :)

    AtsakytiPanaikinti