Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

lapkričio 24, 2009

Traškūs sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais

Jeigu ir Jūs save priskiriate tai kategorijai smaližių, kurie nelaiko pietų ar vakarienės pilnaverčiais, jei jie neužbaigiami bent kąsneliu šokolado, mažu sausainiuku ar pyrago gabalėliu, puikiai suprasite mano įprotį namuose arba ant darbo stalo nuolat turėti bent kokį saldų kąsnelį. Aišku, geriausia savo pačios pagamintą. Šitie sausainiai tikrai nepretenduoja į prabangų desertą, bet puikiausiai tinka tada, kai norisi kuo nors pasaldinti gyvenimą - jie ypatingai trapūs, saldoki, idealus kompanjonas prie popietinės arbatos ar vakare su stikline pieno. Iškeptus sandariame inde galite laikyti apie savaitę. Ir dar, mano sausainių sąraše jie pirmauja dar ir dėl to, kad tešlos nereikia kočioti.

Reikalingi produktai (apie 35 sausainiams):
  • 2 stiklinės kvietinių miltų;
  • 1 stiklinė kambario temperatūros sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus (paprasto balto);
  • 0,5 stiklinės rudojo (aš naudojau tamsųjį Muscovado cukrų, bet tiks ir Demerara) cukraus;
  • 1 a. šaukštelis sodos (nubrauktas);
  • 1 a. šaukštelis druskos;
  • 2 a. šaukšteliai vanilės esencijos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 150 gr. smulkiai kapoto juodojo šokolado.
Procesas:
  • Elektriniu maišytuvu išplakite sviestą su abiejų rūšių cukrumi ir vanilės esencija iki purios masės (jei suksite rankomis, reikės padirbėti). Įmuškite kiaušinį, baltymą ir vėl išplakite.
  • Miltus sumaišykite su soda ir druska ir sudėkite į sviesto plakinį. Gerai išmaišykite plaktuvu, mediniu šaukštu arba rankomis - man patogiausia rankomis. Į tešlą įmaišykite šokolado gabalėlius.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 185 C laipsnių. Sausainius dėliokite valgomuoju šaukštu į sviestiniu popieriumi padengtą skardą. Vienam dideliam sausainiui naudokite pilną valgomąjį šaukštą tešlos, sausainius dėliokite ne mažesniais nei 15 cm tarpais, nes kepdamas tešlos kauburėlis labai išbėga į šonus, taip suformuodamas taisyklingus apvalius sausainius. Taigi, į standartinę skardą sutalpinsite ne daugiau nei 9 sausainius.
  • Kepkite, kol sausainiai švelniai pagels - apie 15-17 minučių, jei orkaitėje karštis nevienodas, skardą viduryje kepimo rekomenduoju apsukti, kad visi sausainiai įgautų vienodą spalvą.
  • Iškepusius sausainius mentele perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Karšti sausainiai bus minkšti, tačiau atvėsę patampa neįtikėtinai traškūs.
Plikykite arbatą ir ruoškite gomurį maloniai popietei ;)

18 komentarų:

  1. Viskas, spausdinuos receptą :) Atrodo, tiek nedaug reikia, bet tikiu, kad skanutėliai išeina!

    AtsakytiPanaikinti
  2. sitie sausainiai puikiai patvirtina sena tiesa, kad genialumas slypi paprastume ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, kokie džiugūs sausainiai, manau, kad šį vakarą jais kvepės mano namai:) Lo, kokiu būdu geriausiai smulkinti šokoladą? Man tas procesas kažkoks sudėtingas amžiais gaunasi:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. As sokolada smulkinu ant medines lentutes duonai skirtu peiliu (dantytu tokiu) - atradau, kad butent su tokiu peiliu sokoladas geriausiai trupa ir maziausiai sokolado nulekia i sonus, ant grindu ir pan. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, Lo,
    vakar perskaiciau si tavo recepta, pasiraitojau rankoves ir kibau i darba, mat mano neseniai iskeptas vyrelis uzsinorejo kazko saldaus :))
    Pirmiausia tai pasimeciau su su tais stiklines matmenimis. Kadangi pas mane daug ivairiu stikliniu, tai, prisiminus dar ir mamos pastaba, kad viena stikline tai kazkur 200 gramu, issitraukiau savo matavimo saukstus ir matavau :))) Tai man viena stikline prilygo dviem simtams gramu, viena-atitinkamai simtui gramu.
    Ismaisiau tesla ir..sunerimui, kad ji nera tokia skysta, kad saukstu idejus is karda, gautus grazios formos sausainukas. Tad sumasciau kepti juos keksiuku formelese :))) Jau kepant pastebejau,kad kepdami sausianiai graziai sukrenta ir nelieka jokiu nelygumu. Gavosi nerealiai skanus keksiukai/sausainiukai, beje, siandien jie tokie pat minksti, kaip ir vakar, kai buvo ka tik iskepti. Kita karta jau nebijosiu kepti ju ne keksiuku formoj. Dekui uz puiku recepta!:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dziaugiuosi, kad patiko :) O su stiklines matmenimis bent jau siame recepte labai paprasta - galima naudoti ir didesne ir mazesne stikline, svarbiausia naudoti ta pacia stikline visiems produktams matuoti, kad butu islaikytos vienodods proporcijos. Del teslos kietumo - tai ji tikrai nesigauna labai skysta, bet kadangi didziaja jos dali sudaro sviestas, tai kepdama tesla labai puikiai isbeja i sonus suformuodama plokscius sausainiukus, o kuo sausainiai plonesni, tuo traskesni gaunasi. Skaniu bandymu ateityje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. man klausimas iškilo,kaip su tais šokoladiniais gabalėliais?jie nesukepa,neišbėga??

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sokolado gabaliukai siek tiek issilydo, bet sausainiams austant vel puikiai sustingsta.

    AtsakytiPanaikinti
  10. aš vakar kepiau biskcotti su balto šokolado gabalėliais ,tai liko tik skylutės :DD

    AtsakytiPanaikinti
  11. Miela Lo, aš atbėgau padėkoti ir už šiuos puikiuosius sausainėlius, jie fantastiški, kepiau jau 5 kartus, visi ragautojai susižavėję sausainėlių puikiu skoniu, moterys iš karto prašo recepto :) :) :) o kad jų nereikia kočioti, tai čia didelis didelis pliusas :) :) :) Tik aš juos darau mažesnius - arbatinio šaukštelio dydžio, į skardą telpa 14 vnt. ir kepu trumpiau - apie 10 min.
    AČIŪ!!!

    AtsakytiPanaikinti
  12. O aš darau didelius sausainius saviapgaulės tikslais - pasiteisinu sau, kad gi suvalgiau tik 3 nekaltus sausainiukus (geriau gi skamba nei suvalgiau 10 sausainių) :)))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki!

    Siandien kaip tik pasinaudojau siuo receptu!!! Ir ka galiu sakyti, nors pats neragavu, nes privengiu saldumynu, jie buvo tiesiog pasakiski! Visi tik prase pakartot! Jau galvoju apie kita kepima :)
    As ir juos dariau didelius, netgi didesnius nei tu rekomendavai, sudejau 4 i viena bleka tai gavosi a le coffee inn sokoladiniai sausainiai :)))

    aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Miela malonu girdėti, kad receptas vykęs ir visiem patinka, keep on going, tiksliau keep on baking ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. O tai kiek maždaug gramų išeina to sviesto? Nes kažkaip nesinori jo grūst į stiklinę, o iš akies man sunku nuspręst :) labai noris išmėgint, nes atrodo, kad turėtų būti žiauriai skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Mazdaug 200-210 gr sviesto, bet ir kitiems produktams matuoti tuomet naudokite stikline apie 200 ml.

    AtsakytiPanaikinti
  17. O tešlos tikrai nereikia šaldytuve palaikyti bent gerą pusvalandį? Nes pirma kepiau nešaldžius ir gavosi kažkokie riebalų prisisunkę permatomi papločiai, kurių buvo neįmanoma valgyti. Tuomet pridėjau daugiau miltų ir palikau šaldytuve maždaug valandai. Tada sausainiai jau tapo panašūs į sausainius :) Tiesa, riebumo gal kiek per daug, bet man regis tokie jie ir turi būti :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nesuprantu ką darau ne taip. Pas mane sausainiai išsipučia nesigauna tokie kaip taviškėje nuotraukoje, o norėtųsi tokių traškių ir plonyčių :)

    AtsakytiPanaikinti