Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

spalio 17, 2010

Cinamoninis baklažanų džemas

Paskutiniame "Gero skonio" numeryje perskaityta mintis apie populiarų Izraelyje posakį, kad "jei mergina nemoka paruošti baklažano bent penkiais būdais, neimk jos į žmonas", nedavė man ramybės. Tikrai žinote tą jausmą, kai sėdi kokia įkyri mintis galvoje ir nuolat apie save primena. Tai va, nors gynenu Lietuvoje, ir vyro keisti tikrai nesiruošiu, bet nedavė man ramybės jausmas, kad baklažanų galimybės dar tikrai neišnaudotos - nors itališka baklažanų parmigiana, azijietiški saldžiarūgščiai baklažanai, salotos su mėtomis ar baklažanų ritinėliais, sicilietiškas caponata mus džiugina tikrai dažnai, nusprendžiau, kad baklažanų džemas bus kaip tik tai, kas priartintų mane prie idealios žmonos portreto Izraelyje :) Stebuklo nesitikėjau, bet rezultatas pranoko lūkesčius keleriopai, o smagiausia tai, kad iš pulko ragavusiųjų, tik manasis vyras sugebėjo atspėti, iš ko išvirtą džemą valgo (he he, matyt, 8 metai ragavimo mano maistinių eksperimentų davė rezultatą :) Tai va, džemas tikrai skanus, man labai primena mėgstamą figų džemą. Valgosi jis labai puikiai su švelniais minkštais sūriais (varškės, brie, camembert, chevre), skrudinta šviesia duona. O derinys su vaniliniais ledais ir skrudintais migdolais tiesiog labai labai...Išbandykite ;) su sąlyga, kad nesate prisirišę prie keptų bulvių ir mėgstate naujus skonius.

Porai stiklainėlių džemo reikės:
2 didelių baklažanų;
250 gr. rudojo cukraus;
1 a. šaukštelio malto cinamono;
4 gvazdikėlių arba 0,5 a. šaukštelio maltų gvazdikėlių;
1 obuolio;
0,5-1 citrinos sulčių.

Procesas:
Perpjaukite baklažanus pusiau išilgai, nupjaukite kotelius, subadykite odą šakute, sudėkite į puodą ir pripilkite vandens tiek, kad apsemtų baklažanus, pavirkite 5 min. nuo vandens užvirimo. Nupilkite vandenį ir nuvarvinkite baklažanus sietelyje. Sudėkite į puodą apvirtus baklažanus, supjaustytą ir nuluptą obuolį, cukrų, cinamoną, gvazdiklėlius ir virkite uždengtame puode ant silpnos ugnies apie 1,5-2 val. - kol pasidarys kreminės konsistencijos ir beveik neliks stambių gabalų. Virdami maždaug kas 10 min. pamaišykite ir pamaigykite baklažanus mediniu šaukštu, kad greičiau sutižtų ir neprisviltų. Į išvirusį džemą įspauskite citrinos sulčių ir sudėkite į sterilizuotus stiklainiukus. Laikykite šaldytuve. Keliuose šaltiniuose radau, kad baklažanų džemai laikosi ilgiau nei pusę metų. Kadangi mūsiškį suvartojome per savaitę, šios informacijos patvirtinti negaliu.

2 komentarai:

  1. Anonimiškasspalio 17, 2010

    Oi, kaip įdomiai! Tai ne kokie nusibodę slyvų ar obuolių džemai, smalsumėlis, koks skonis išgaunamas. Būtinai mėginsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nerealu!!! Tiesiog tirpsta burnoje! Aciu labai:)
    Dabar begu gaminti quinoa sausainiuku:)

    AtsakytiPanaikinti