Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

kovo 08, 2009

Vyšnių tortas su sūriu ir traškiais šokoladiniais dribsniais

Šiame torte nepriekaištingai dera švelnus sūrio kremas su gaiviais uogų drebučiais, o derinio skonį puikiai papildo traškus avižinių dribsnių pagrindas su šokolado gabalėliais. Taigi, kviečiu nelaukiant vasaros pasimėgauti kvapniu ir labai lengvu ir greitai pagaminamu vyšnių desertu. O jei artėja mylimo žmogaus ar bičiulio gimtadienis - kodėl gi jam nepadovanojus saldaus vasaros aromato ir skonio? Skani, ekologiška, rankų darbo dovana :)

Tortui (gaminamo apie 18 cm skersmens formoje, jeigu turite didesnę formą, produktų naudokite 50 proc. daugiau) reikės:

Pagrindui:
  • 120 g. (apie stiklinė) avižinių dribsnių;
  • 1 valg. šaukštas medaus (su kaupu);
  • 2 valg. šaukštai cukraus;
  • 50 gr. išlydyto sviesto;
  • žiupnelis cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • 50 gr. juodojo šokolado (sulaužyto įsmulkius gabalėlius)

Sūrio kremui:

  • 200 gr. rikotos sūrio;
  • 200 gr. maskarponės sūrio (galima pakeisti rikotos sūriu ir tiesiog vietoje 200 gr. naudoti 400 gr. rikotos);
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukštas želatinos (išbrinkinkite 5 šaukštuose vandens, paskui masę pakaitinkite, kad želatina ištirptų, bet jokiu būdu neleiskite užvirti);
  • vanilinio cukraus;
  • 3-4 valg. šaukštai cukraus;
  • 50 ml. grietinėlės;
  • Šviežio baziliko šakelė - bazilikas suteikia tortui šiek tiek pikantiškumo ir netikėtumo, bet jei eksperimentų nemėgstate – galite baziliko nedėti, arba pakeisti jį mėtos ar melisos šakele, kas suteiks Jūsų tortui dar daugiau gaivumo ir vasaros kvapo :) nebijokite eksperimentuoti!

Vyšnių drebučiams:

  • 200-300 gr. vyšnių (idealiausia – šviežios vyšnios, bet žiemos metu pukiai tinka ir šaldytos);
  • 1,5 - 2 stiklinės vandens;
  • 1,5 - 2 valg. šaukštai želatinos (paruoškite ją taip pat, kaip sūrio kremui, žr. aukščiau);
  • 5 valg. šaukštai cukraus.

Procesas:

  • Pagrindą paruoškite sumaišydami visus pagrindui skirtus produktus, sudėkite gautą masę į torto formą (naudokite formą su atsidarančiais kraštais), paspauskite šaukštu arba pirštų galiukais, kad masė suliptų ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę maždaug 18-20 min. Išėmę iš orkaitės, atvėsinkite.
  • Sūrio kremui skirtus produktus išsukite mediniu šaukštu arba išplakite plaktuvu iki vientisos masės. Gautą švelnų kremą sudėkite ant atvėsusio avižinių dribsnių pagrindo ir palaikykite šaldytuve apie 2 valandas.
  • Tuo tarpu paruoškite uogų sluoksnį. Jei naudojate šviežias vyšnias – reikės paplušėti išimant jų kauliukus, bet gautas rezultatas bus puikus atlygis už šį “vargą” :) Vyšnias be kauliukų sudėkite į puodą, sudėkite cukrų, užpilkite vandeniu ir pakaitinkite apie 5-10 min. - tol, kol ištirps cukrus ir vanduo pavirs į skanų vyšnių kompotą. Nukelkite nuo ugnies, supilkite ištirpintą želatiną ir įdėkite į šaldytuvą 2 val. (arba į šaldiklį 0,5 val.). Šiuo etapo tikslas – kad vyšnių kompotas atvėstų ir pradėtų virsti į drebučius, bet nesustingtų į visišką želė. Masei pradėjus stingti, tolesni galimi 2 scenarijaus variantai: 1) drebučius tiesiog supilkite ant pradėjusio stingti torto sūrio sluoksnio (jei ant sūrio kremo užpilsite skystą vyšnių kompotą – tuomet sūrio sluoksnis susimaišys su uogomis ir torto sluoksniai nebus taip aiškai atskirti); 2) jei norite dviejų skirtingų vyšninių sluoksnių (taip, kaip dariau aš - žr. nuotrauką) – tuomet iš padėjusios stingti želė išimkite vyšnias ir dalį drebučių ir sudėkite ant torto, o likusią pradėjusių stingti drebučių masę suplakite plaktuvu iki putų ir supilkite ant torto – turėsite neapsakomo lengvumo ir gaivumo vyšninių putėsių sluoksnį. Tortą įdėkite į šaldytuvą stingti – tai užtruks apie 3-4 valandas.

4 komentarai:

  1. Nu skaniai atrodo, net neskaitant viso recepto:) Kaip Macikas sako, lauksim gaminio :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. AČIŪ AČIŪ AČIŪ!!! Jau 2 kartus kepiau šį tortą :) vienas buvo pabandymui mažas, buvo keli nepasisekę niuansai... Užtat antrąjį didelį tortą savo gimtadieniui sumeistravojau tobulai skanų/gražų/gaivų :) :) :)
    Giminės ir artimieji liaupsino mane, kokį gerulį tortą jiems patiekiau, o už tai ačiūūūūū šiam blogui ir jo autorei :) :) :)

    P.S. Blogas fantastiškas, užsuku čia kasdien :) Dar kartą ačiū!!! :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super, kad patiko! neapsakomai malonu girdėti gražius žodžius, vien dėl jų verta gaminti, fotografuoti, rašyti ir dalintis :)

    Beje, kokie nenusisekę niuansai? Kad ir kiti torto "bandytojai" žinotų ir nekartotų to paties :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pagrindui dėjau daugiau sviesto, nes pirmajam tortukui dariau tiksliai pagal recepte duotas proporcijas - pagrindas gavosi labai kietas, vos atkandamas, o kai padidinau antrajam tortui sviesto kiekį -avižinių dribsnių pagrindas gavosi puikiai atgnybiamas su šaukšteliu ir be galo skanus (24 cm formai pasvėriau 140 g avižinių dribsnių su kviečių sėlenomis ir 80 g sviesto, visa kita kaip nurodyta recepte).

    Sūrio kremui sunaudojau 450 g rikotos sūrio, 18 g želatinos ir 6 v.š. cukraus, visa kita pagal receptą.

    Vyšnių drebučiams sunaudojau 400 g šaldytų vyšnių su visom atitirpusiom sultim, 300 ml vandens, 20 g želatinos, 7 v.š. cukraus. Su šiuo sluoksniu buvo didžiausias liapsusas darant pirmąjį kartą :) Palaikius pusę valandos šaldiklyje želė man nestingo,tai palikau dar truputį... pasirodos per ilgai, ištraukiau jau ištisinį želė gabalą. Taigi atvėsusią želė galima pilti ant porą valandų šaldytuve pastingusio sūrio kremo sluoksnio, nepaisant to, kad želė dar skysta, ji paskui gražiai sustings ir vyšnios liks "po vyšninės želė ledu".

    Sublenderiuotą dalį vyšnių drebučių užpilti ant torto viršaus tik kai prieš tai buvęs sluoksnis gerokai pastingsta, maždaug po valandos šaldytuve.

    Šis tortas skaniausias valgyti kitą dieną...

    AtsakytiPanaikinti