Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

balandžio 06, 2009

Keptas moliūgas su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais

Oi tie moliūgai! Negaliu ramiai pro juos praeiti pamačiusi prekybos centre juos liūdnai gulinčius kurnors atokiame kampe (ne Haloween'o sezono metu). Ir priežastis tam labai paprasta - moliūgai ne tik baisiai skanūs bet ir labai universalūs - ir į sriubą, ir garnyrui, ir pyragą iškepti ar tiesiog košę pagardinti (jau net nekalbu apie moliūgų naudą sveikatai - galite daugiau paskaityti čia). Taigi, turėk tik fantazijos ir...moliūgų :) Aš šį kartą nenorėjau ilgai terliotis, tad sugalvojau moliūgą tiesiog iškepti su šaldytuve rasta rikota ir saulėje džiovintais pomidorais - ir štai jums puiki, sveika ir greita vakarienė arba šiltas užkandis netikėtiems (bet visada laukiamiems:) draugams.

Reikalingi produktai (gausis 2-3 porcijos vakarienei arba 6-7 porcijos užkandėlei):
  • 500-600 gr. gabalas moliūgo;
  • 250 gr. rikotos sūrio;
  • 2 valg. šaukštai (su kaupu) saulėje džiovintų tyrės (galite nusipirkti jau gatavą tyrę, arba tiesiog smulkintuvu sutrinti džiovintus pomidorus kartu su aliejumi nuo tų pačių pomidorų );
  • 5-6 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelės (nulupti ir sukapoti);
  • pusė raudonojo čili pipiro (susmulkinto) arba žiupsnelis džiovintų maltų čili;
  • 1 arb. šaukštelis raudonėlio (džiovinto arba šviežio);
  • 1 arb. šaukštelis mairūno (džiovinto arba šviežio);
  • 1 cm. imbiero šaknies (nulupti ir sutarkuoti);
  • 3 valg. šaukštai citrinos sulčių;
  • žiupsnelis druskos ir maltų pipirų;
  • žiupsnelis kedro riešutų arba kapotų migdolų (nebūtinai).
Patiekti karštus su: šviežia juoda lietuviška duona, daniška bandele, itališka Ciabata arba prancūzišku Bagetti (pasirodo moliūgas ne tik universalus, bet ir internacionalus :) - pagal kiekvieno norą ir pageidavimus.
Gamyba:

  • Įkaitinti orkaitę iki 200 C laipsnių. Moliūgą nulupti, pašalinti sėklas, supjaustyti 1 cm storio juostelėmis (labai smulkinti nereikia, kad nesigautų moliūgų košė) ir sudėti į karščiui atsparų indą ar kepimo formą (prieš tai į formą įpilkite keletą lašų alyvuogių aliejaus);
  • Ant moliūgo sudėlioti sutrupintos rikotos gabalus;
  • Iš likusių produktų (išskyrus riešutus) sumaišyti padažą (galite sutrinti prieskonių grūstuvėje arba tiesiog sumaišyti šaukštu gerai pamaigant). Gautą masę tolygiai paskirstyti ant moliūgų ir rikotos. Pabarstyti maltais pipirais ir pašauti į įkaitintą orkaitę.
  • Kepti 20-25 min. - kol moliūgas suminkštės ir kartu su sūriu lengvai apskrus. Įpusėjus kepimui (t.y. po kokių 10 min.) pabarstyti patiekalą riešutais ir kepti toliau.
  • Moliūgams iškepus, šakutes į rankas ir pirmyn į darbą :) Niamu niam gardumėlis!

1 komentaras:

  1. Esu gaminusi salotas su orkaitėje keptu moliūgu, saulėje džiovintais pomidorais ir grūdėta varške - buvo labai skanu. Žiūriu čia panašus derinys, tik kitokia "konfigūracija" - jaučiu, kad labia skanu turėtų būti. ;)

    AtsakytiPanaikinti