Produktai:
- 0,5 kg. trapios tešlos (kadangi turėjau pirktinės šaldytos trapios tešlos (Mantingos), ją ir naudojau :) ir jums, jeigu skubate, patariu trapią tešlą pirkti gatavą, taip ir greičiau, ir paprasčiau - reiktų turėti omeny, kad namuose gaminant trapią tešlą, reikia bent porą valandų ją laikyti šaldytuve prieš kepant). Jei nuspręsite gaminti tešlą patys, tikrai nesunkiai rasite internete trapios sviestinės tešlos receptų.
- 6 didelių kiaušinių tryniai;
- 1 stiklinė cukraus pudros (apie 150-180 ml.);
- 1,5 citrinos sultys;
- 120 ml. vandens;
- 2 valg. šaukštai riebios grietinės (su kaupu).
Papildomos priemonės: apvali kepimo forma, kepimo popierius arba folija, cukraus pudra papuošimui.
Procesas:
- Tešlą iškočiokite tiek, kad padengtumėte 28 cm skersmens apskritą formą (neturėtų gautis storiau nei 1 cm) ir dar maždaug po 2 cm. padengtų kraštus. Jei naudojate mažesnio skersmens formą – tuomet naudokite mažiau nei 0,5 kg. tešlos, nes šio pyrago žavesys ir yra tame, kad jis toks plonas, subtilus ir elegantiškas :) Aišku, galite naudoti ir visai mažutes formeles ir prikepti daug mažiukų tart‘ų.
- Išklokite tešla formą, palyginkite kraštus, įdėkite į šaldymo kamerą 15 min. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
- Išėmę pyrago pagrindą iš šaldytuvo, užklokite kepimo popieriumi arba folija ir paberkite porą saujų žirnių, pupelių, grikių arba lešių "svoriui" suformuoti – čia mažytė paslaptis tam, kad kepama tešla neiškiltų ir pyrago pagrindas gautųsi kuo trapesnis. Kepkite 15 min.
- Kol kepa pagrindas, paruoškite citrininį įdarą: elektriniu plakikliu arba paprastuoju rankiniu būdu (pvz. šakute ar šluotele) išplakite visas sudedamąsias kremo dalis; tiesa, masė gausis labiau panaši į skystį, o ne į kremą – bet taip ir turi būti, viskas ok, judėkite pirmyn :)
- Po 15 min. ištraukite pyrago pagrindą iš orkaitės, sumažinkite orkaitės karštį iki 100 C, nuimkite popierių su „svoriu“ ir ant tešlos supilkite kremą. Jei tešlos kraštai gerokai išsikišę virš įdaro, dailiai apipjaukite, kad tešlos kraštelis virš įdaro išsikištų vos 1-2 mm.
- Pyragą pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite 100 C karštyje apie 50 min. Tada išjunkite orkaitę (citrininis kremas vis dar bus pusiau skystas) ir pyragą palikite orkaitėje dar bent 1 val., po to palaikyte šaldytuve tol, kol visiškai atšals (dar apie 1 val.) ir kremas pasidarys pudingo stangrumo.
- Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra. Prabangesniam variantui (tačiau be šito pyrago skonis tikrai nenukentės) – galite apšlakstyti šlakeliu karšto juodo šokolado (plytelę (50 gr.) juodo šokolado ištirpinkite ant lėtos ugnies maišydami su 20 ml. vandens).
Žinokit, pyragas dingta akyse, tiksliau ištirpsta burnoje akimirksniu :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą