Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

rugpjūčio 11, 2009

Trinta moliūgų sriuba su kmynais (šiek tiek indiška)

Už lango pliaupiant lietui, kai nosies į lauką kišti nesinori ir kai taip gera gulėti susisukus į šiltą pleduką, geriausias draugas po knygos būna puodelis šiltos sriubos (bent jau man) (arba šilto pyrago, bet apie tai kitą kartą :). Tad lietingai rudenėjančios vasaros popietei siūlau sušildančią, sočią ir sveiką moliūgų sriubą.

2-3 porcijoms sriubos reikalingi produktai:

  • 4 nuskustos vidutinio dydžio bulvės (susmulkintos);
  • 3 nuskustos ir griežinėliais supjaustytos morkos;
  • 2 nulupti ir pusiau perpjauti svogūnai;
  • 500-600 gr. nulupto ir kubeliais susmulkinto moliūgo;
  • 1 a. šaukštelis kalendros žirnelių (gali būti ir malti);
  • 1 a. šaukštelis maltų čili;
  • 1 a. šaukštelis ekologiško daržovių sultinio (arba kubelis paprasto sultinio);
  • 1 a. šaukštelis kario (arba ciberžolės, arba ryžių prieskonių);
  • druskos, pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. šaukštelis kmynų (arba kumino);
  • Paskaninimui: pakepintos šoninės (vegetarai (ir ne tik) šoninę gali pakeisti parmezano drožlėmis, skrudintais svogūnų griežinėliais arba skrudintomis moliūgų sėklomis);
  • giretinėlės (nebūtinai).
Procesas:
  • Šito reikalo gamyba paprastesnė už paprastą. Bulves, morkas ir svogūną sudėti į puodą, užpilti vandens tiek, kad vos vos apsemtų, įdėti žiupsnelį druskos ir virti.
  • Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėti kalendrą, čili, karį, išmaišyti ir sudėti moliūgą, apkepti apie 3-4 min. - kol atsiskleis prieskonių aromatas ir moliūgas šiek tiek suminkštės. Apkeptą moliūgą sukrėsti į verdančias daržoves, jei reikia užpilti šiek tiek vandens (vėl kad vos vos apsemtų daržoves, nepadauginkite), įdėti sultinio ir virti apie 10-15 min. kol daržovės suminkštės.
  • Katilo turinį sutrinti smulkintuvu iki tyrelės, įmaišyti kmynų, maltų pipirų, jei trūksta - druskos. Jei norite švelnesnio ir riebesnio skonio - įmaišykite grietinėlės.
  • Ant į lėkštę įpiltos sriubos uždėti saujelę pasirinkto priedo - pakepintos šoninės, pakepintų svogūnų žiedų, parmezano drožlių arba paskrudintų moliūgų sėklų - nebijokite eksperimentuoti ir kiekvieną kartą sriubą išbandyti vis su nauju priedu arba maišyti priedus tarpusavyje.

Skanios, jaukios ir šiltos popietės!

9 komentarai:

  1. Įdomu, kur čia tas lietus taip pliaupia? Pas mus nė lašo nematyti :)

    jau įsivaizduoju kaip skaniai kvepia sriubytė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lietuviskam pajury pliaupia kaip is kibiro, liuti dar ir perkunija palydi :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai tik sriubyte ir gelbsti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. tai grizkite i vilniu, cia puikus oras :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o vietoj moliugo galim naudoti cukinija? nes moliugai dar neuzaugo pas mama sode, o va cukiniju tai pilna..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gali pabandyt ir su cukinija, tik bijau, kad gali nesigati tokio sodraus skonio kaip is moliugo. Zinosiu, ka atnesti ateidama i svecius - mes moliugu jau nebezinome kur deti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Siandien isbandziau sita sriuba. Nu nerealiai skani! Tikiuosi, kad ir vyrui patiks tokia vakariene :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. isbandziau su parmezano drozlemis, skani, paprasta sriubyte is tiesu labai tinka salta lietinga vakara arba tiesiog per pietus.

    AtsakytiPanaikinti