Reikalingi produktai (apie 35 sausainiams):
- 2 stiklinės kvietinių miltų;
- 1 stiklinė kambario temperatūros sviesto;
- 1 stiklinė cukraus (paprasto balto);
- 0,5 stiklinės rudojo (aš naudojau tamsųjį Muscovado cukrų, bet tiks ir Demerara) cukraus;
- 1 a. šaukštelis sodos (nubrauktas);
- 1 a. šaukštelis druskos;
- 2 a. šaukšteliai vanilės esencijos;
- 1 kiaušinis;
- 1 kiaušinio baltymas;
- 150 gr. smulkiai kapoto juodojo šokolado.
Procesas:
- Elektriniu maišytuvu išplakite sviestą su abiejų rūšių cukrumi ir vanilės esencija iki purios masės (jei suksite rankomis, reikės padirbėti). Įmuškite kiaušinį, baltymą ir vėl išplakite.
- Miltus sumaišykite su soda ir druska ir sudėkite į sviesto plakinį. Gerai išmaišykite plaktuvu, mediniu šaukštu arba rankomis - man patogiausia rankomis. Į tešlą įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Įkaitinkite orkaitę iki 185 C laipsnių. Sausainius dėliokite valgomuoju šaukštu į sviestiniu popieriumi padengtą skardą. Vienam dideliam sausainiui naudokite pilną valgomąjį šaukštą tešlos, sausainius dėliokite ne mažesniais nei 15 cm tarpais, nes kepdamas tešlos kauburėlis labai išbėga į šonus, taip suformuodamas taisyklingus apvalius sausainius. Taigi, į standartinę skardą sutalpinsite ne daugiau nei 9 sausainius.
- Kepkite, kol sausainiai švelniai pagels - apie 15-17 minučių, jei orkaitėje karštis nevienodas, skardą viduryje kepimo rekomenduoju apsukti, kad visi sausainiai įgautų vienodą spalvą.
- Iškepusius sausainius mentele perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Karšti sausainiai bus minkšti, tačiau atvėsę patampa neįtikėtinai traškūs.
Plikykite arbatą ir ruoškite gomurį maloniai popietei ;)