Taip taip! Čia rasite būtent tai, kas ne tik skanu, bet ir suartina, ir kviečia bendrauti. Nepatarinėsiu, kaip iškepti kotletukus ar sutrinti bulvių košę - tai kuo puikiausiai išmanote ir patys. Mano receptų lentoje rasite tai, kas paįvairina kasdienę vakarienę ir susitikimus su draugais padaro ne tik bendravimo, bet ir maža ragavimo bei degustavimo švente. Taigi, prie "bla bla" labai tinka "niam niam" ;) Gardaus bendravimo!

rugpjūčio 18, 2009

Grilyje keptos karališkos krevetės su daržovėmis

Pasakiški pietūs jūrų gėrybių mėgėjams - krevetės prieš kepant pamarinuojamos, kad kepdamos įgautų nuostabų aromatą, skonį ir spalvą, uodegėlės kepdamos pasidaro traškios ir puikiai dera su minkštomis ir kvapniomis daržovėmis. Kieme pakvimpa viduržemio jūra ir saule...Tad išnaudokite paskutines vasaros dieneles grilio malonumams, kol piknikų sezonas nesibaigė ir neapsnigo Lietuvėlė storu sniego sluoksniu.

2-3 porcijoms reikės:

  • 400 gr. išlukštentų karališkų krevečių (aš naudojau šaldytas, bet jeigu turite šviežių - idealu);
  • 1 nedidelės cukinijos (pjaustoma 1 cm storio griežinėliais);
  • 0,5 raudonos paprikos (pjaustoma stambiais kvadratais);
  • 0,5 geltonos paprikos (čia dėl spalvų žaismo, bet galite naudoti ir vienspalves paprikas);
  • 2 svogūnai (pjaustyti ketvirčiais);
  • 4-5 pievagrybiai (perpjauti pusiau);
  • alyvuogių aliejaus daržovėms apšlakstyti (apie 5-6 valg. šaukštai);
  • druskos;
  • pipirų.
Krevečių marinatui:
  • 3 česnako skiltelės (sutrintos);
  • 1 valg. šaukštas medaus;
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 arb. šaukštelis saldžios raudonos paprikos miltelių;
  • 1 arb. šaukštelis kario;
  • druskos;
  • 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus.
Patiekti su: šviežiais krapais ir citrinos skiltelėmis.

Procesas:

  • Krevetes atitirpinkite (jei naudojate šaldytas) - galite tai padaryti perliedami šiltu vandeniu, nusausinkite. Marinatui skirtus produktus sumaišykite, užpilkite marinatu krevetes ir palikite pastovėti apie 0,5-1 val.
  • Kad neišsausėtų, daržoves pjaustykite prieš kepant, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarsykite druska ir pipirais, išmaišykite.
  • Pasimarinavusias krevetes ir paruoštas daržoves sudėliokite ant grotelių arba suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų kol lengvai apskrus ir daržovės suminkštės (apie 5-10 min iš kiekvienos pusės). Svarbu neperkepti - kad krevetės neišdžiūtų.
  • Iškepusias gerybes pabarstykite smulkintais krapais ir patiekite su citrinos skiltelėmis.
Kvapnių vasaros pabaigtuvių ;)

rugpjūčio 11, 2009

Trinta moliūgų sriuba su kmynais (šiek tiek indiška)

Už lango pliaupiant lietui, kai nosies į lauką kišti nesinori ir kai taip gera gulėti susisukus į šiltą pleduką, geriausias draugas po knygos būna puodelis šiltos sriubos (bent jau man) (arba šilto pyrago, bet apie tai kitą kartą :). Tad lietingai rudenėjančios vasaros popietei siūlau sušildančią, sočią ir sveiką moliūgų sriubą.

2-3 porcijoms sriubos reikalingi produktai:

  • 4 nuskustos vidutinio dydžio bulvės (susmulkintos);
  • 3 nuskustos ir griežinėliais supjaustytos morkos;
  • 2 nulupti ir pusiau perpjauti svogūnai;
  • 500-600 gr. nulupto ir kubeliais susmulkinto moliūgo;
  • 1 a. šaukštelis kalendros žirnelių (gali būti ir malti);
  • 1 a. šaukštelis maltų čili;
  • 1 a. šaukštelis ekologiško daržovių sultinio (arba kubelis paprasto sultinio);
  • 1 a. šaukštelis kario (arba ciberžolės, arba ryžių prieskonių);
  • druskos, pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. šaukštelis kmynų (arba kumino);
  • Paskaninimui: pakepintos šoninės (vegetarai (ir ne tik) šoninę gali pakeisti parmezano drožlėmis, skrudintais svogūnų griežinėliais arba skrudintomis moliūgų sėklomis);
  • giretinėlės (nebūtinai).
Procesas:
  • Šito reikalo gamyba paprastesnė už paprastą. Bulves, morkas ir svogūną sudėti į puodą, užpilti vandens tiek, kad vos vos apsemtų, įdėti žiupsnelį druskos ir virti.
  • Į keptuvėje įkaitintą aliejų sudėti kalendrą, čili, karį, išmaišyti ir sudėti moliūgą, apkepti apie 3-4 min. - kol atsiskleis prieskonių aromatas ir moliūgas šiek tiek suminkštės. Apkeptą moliūgą sukrėsti į verdančias daržoves, jei reikia užpilti šiek tiek vandens (vėl kad vos vos apsemtų daržoves, nepadauginkite), įdėti sultinio ir virti apie 10-15 min. kol daržovės suminkštės.
  • Katilo turinį sutrinti smulkintuvu iki tyrelės, įmaišyti kmynų, maltų pipirų, jei trūksta - druskos. Jei norite švelnesnio ir riebesnio skonio - įmaišykite grietinėlės.
  • Ant į lėkštę įpiltos sriubos uždėti saujelę pasirinkto priedo - pakepintos šoninės, pakepintų svogūnų žiedų, parmezano drožlių arba paskrudintų moliūgų sėklų - nebijokite eksperimentuoti ir kiekvieną kartą sriubą išbandyti vis su nauju priedu arba maišyti priedus tarpusavyje.

Skanios, jaukios ir šiltos popietės!

liepos 28, 2009

Patisonų troškinys su pomidorais ir sūriu - vasaros tradicinis :)

Visi sode užaugę ar turguje nupirkti patisonai mūsų namuose be išimties nukeliauja į šį puikų vasaros troškinį. Tiesą sakant, šis patiekalas mums taip patinka, kad su patisonais daugiau niekaip ir neeksperimentuojam, tiesiog neįsivaizduoju jų su niekuo kitu poroje, kaip tik su pomidorais ir sūriu. Derinys itin paprastas, bet toks idealus, bet kartu ir paprastas, kad daugiau nieko nesinori, na nebent riekelės dar šiltos duonos :)

2 porcijoms patiekalo reikės:

  • 1 normalaus (suagusio) dydžio patisono arba 2-3 jaunesnių (nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti 2 cm kubeliais);
  • 1 didelio arba 2 vidutinių svogūnų (pjaustytų griežinėliais);
  • 3-4 gerai prinokusių pomidorų - labai svarbu, kad pomidorai būtų tikri (taip taip, turiu omenyje bent jau lietuviški ir turintys pomidorų kvapą ir skonį);
  • 200 gr. fermentinio sūrio (tiks bet kurio tipo fermentinis sūris);
  • pipirų, druskos, ekologiško sultinio miltelių;
  • alyvuogių aliejaus kepimui;
  • bazilikų.
Procesas:
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite patisonus, pabarstykite druska, ekoligiško sultinio milteliais, uždenkite ir kepkite apie 5-8 min. - kol patisonai šiek tiek suminkštės;
  • Sudėkite svogūnus. Maišydami kepkite dar apie 8-10 min. - patisonai turi būti jau beveik iškepę;
  • Sudėkite pomidorus, pabarstykite druska, pipirais, troškinkite kartais pamaišydami dar apie 10 min. - kol pomidorai suminkštės, o patisonas bus visiškai minkštas (tačiau dar nepavirtęs į košę). Jeigu skysčio susikaupė nemažai, tuomet troškinkite atidengtoje keptuvėje, kad skysčio šiek tiek išgaruotų;
  • Daržovėms suminkštėjus, paragaukite, jei trūksta druskos/pipirų, atitinkamai pasūdykite/papirinkite, išmaišykite. Sudėkite ant viršaus tarkuotą arba plonai pjaustytą sūrį, uždenkite dangtį ir palaikykite apie 1 min. kol sūris išsilydys. Viskas, dėkite į lėkštes, pabarstykite šviežiais baziliko lapeliais ir skanaukite su šviežia duona.

liepos 20, 2009

Itališkos salotos su voveraitėmis ir aviečių-acto padažu

Jau kai užderėjo šiemet voveraičių, tai nors vežimu vežk :) grybauti nebuvau, bet tokį įspūdį susidariau iš voveraičių kiekio turguje ir pakelėse, kur verslauja nuo senučiukių iki mažiukų vaikiukų. Taigi, paskanauti grybų šiemet tikrai užteks visiems :) o kai atsibos tradicinis lietuviškas grybų, grietinės ir bulvių derinys, siūlau paeksperimentuoti ir paragauti šios itališkos voveraičių-aviečių interpretacijos, atrastos viename jaukiame itališkame restoranėlyje seniausioje Liuksemburgo gatvelėje.

Taigi, 2 porcijoms salotų reikės:

  • 2 didelių saujų rukolos salotų;
  • poros iceberg (arba kitokių švelnių salotų) salotų lapų;
  • 0,5 litro šviežių voveraičių;
  • saujos parmezano drožlių;
  • 10 šviežių aviečių;
  • druskos;
  • pipirų;
  • sviesto arba alyvuogių aliejaus kepimui.

Padažui:

  • 30 šviežių arba šaldytų aviečių;
  • 2 valg. šaukštai balto arba raudono vyno acto;
  • 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 arb. šaukštelis cukraus.

Procesas:

  • Į lėkštes sudėliokite rukolos ir suplėšytus didesnius salotų lapus.
  • Padažui skirtus produktus sutrinkite blenderiu iki vientiso padažo (na visai vientisas nesigaus dėl aviečių sėklyčių, bet jos visai netrukdo).
  • Keptuvėje įkaitintame svieste arba alyvuogių aliejuje pakepinkite voveraites kol lengvai apskrus (apie 5 min.), kepdami pabarstykite druska ir pipirais.
  • Ant salotų lapų sudėliokite krūvelėmis šiltas voveraites, apšlakstykite viską padažu, pabarstykite parmezano drožlėmis, avietėmis ir pipirais.

Tai tikrai labai lengvas, gaivus ir vasariškas derinys (sakyčiau netgi šiek tiek moteriškas), puikiai derantis prie atšaldyto baltojo ar rožinio vyno.

liepos 18, 2009

Dieviškas mėlynių pyragas su maskarpone

Atėjus mėlynių sezonui jau turiu tradiciją kepti visokiausius sūrio pyragus su mėlynėmis, nes man šių uogų ir sūrio-varškės derinys idealus. Taigi, kas su mėlynėmis verda koldūnus, kas jas deda ant blynų, o aš tai neįsivaizduoju vasaros be pyrago ar torto, po kurio neišvengiamai šypsena iš baltos virsta į darželinukinę melsvą :)

28 cm. skersmens tartui reikės:
  • 0,5 kg. trapios tešlos (šį kartą naudojau pirktinę, bet lengvai trapią tešlą pasigaminsite ir namie, receptų pilnas internetas, bet pažadu ateityje įdėti ir mano naudojamą);
  • 50 ml. grietinėlės (riebumą rinkitės pagal savo skonį ir įpratimą);
  • 250 gr. maskarponės sūrio;
  • 200 gr. lietuviško varškės sūrio, geriau riebesnio (taip pat galite pakeisti švelniąja varške);
  • 4 valg. šaukštai cukraus;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • vanilinio cukraus arba vanilės lazdelės (jei naudosite vanilės lazdelę, perpjaukite ją išilgai ir išgramdykite sėklas, kurios ir naudojamos skaninimui);
  • 2 kupinų stiklinių mėlynių (galite pakeisti arba maišyti su avietėmis, juodaisiais serbentais);
  • 100 ml. želė (kokių nors uogų skonio) - nebūtina.
Procesas:
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių.
  • Išklokite apvalios kepimo formos (pateptą sviestu) dugną ir kraštus (apie 3-4 cm aukščio) plonu sluoksniu tešlos, užklokite ant tešlos folijos arba kepimo popieriaus ir įberkite 0,5 kg. bet kokių namie turimų kruopų (žirnių, ryžių, grikių, pupelių, lešių) - tai reikalinga tam, kad tešla iškeptų trapesnė ir neiškiltų. Kepkite 20-25 min. kol vos pagels - paruduos tešlos krašteliai. Atvėsinkite.
  • Jei ant pyrago viršaus naudosite želė, tuomet ištirpinkite 100 ml. karšto vandens želė miltelių kiekį, proporcingą nurodytajam ant želės pakelio (kažkaip sumaliau mintį, žodžiu, jei pakelis skirtas 200 ml. vandens, tuomet į 100 ml. vandens suberkite pusę pakelio turinio), išmaišykite kol ištirps ir įdėkite į šaldytuvą.
  • Maskarponę, varškės sūrį, cukrų, vanilę, grietinėlę, citrinos sultis išplakite blenderiu iki purios masės.
  • Sukrėskite kremą ant atvėsinto tešlos papločio, išlyginkite, suberkite uogas. Galite patiekti iš karto. Jeigu turite keletą valandų laiko, tuomet uogas galite apšlakstyti pradėjusia stingti želė ir įdėti porai valandų į šaldytuvą - taip uogos sulips ir nebyrės pyragą pjaustant, be to man labai patinka ir skaniai atrodo želė blizgesys :)

liepos 16, 2009

Baklažanų ikra

Šį kartą duoklė ukrainietiškai virtuvei, kurią visai neseniai pradėjau atrasti ir supratau, kokia ji be galo turtinga, kokybiška, soti ir skani. Tad nuo šiol tikėtina, kad mano receptų lentoj dažniau atrasite baklažanų, moliūgų, grybų ir kt. ukrainiečių virtuvėje dažnai naudojamų produktų. Šią baklažanų pastą (jei norite prabangesnio pavadinimo - tuomet ikra :) galite tepti ant juodos duonos, duoniukų, taip pat keptos duonos ar pomidorų griežinėlių. Puikus užkandis laukiant pietų, taip pat prie salotų, bokalo šalto alaus arba stiklinės giros.

Reikalingi produktai (išeis gera stiklinė ikros):
  • 1 baklažanas;
  • 1,5 valg. šaukšto tahini (sezamų pastos) - jei neturite tahini, galite tiesiog sumalti saują sezamų sėklų ir sumaišyti su šlakeliu vandens;
  • 2-3 česnako skiltelės;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • 1-2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • petražolių papuošimui (nebūtinai).

Patiekti skaniausia su: juoda duona, skrudintomis arba apkeptomis duonos riekelėmis, duoniukais, pomidorais.

Procesas:

  • Baklažaną subadyti šakute iš visų pusių, kepti apie 40 min 200 C laipsnių orkaitėje. Iškepusį ir šiek tiek atvėsintą baklažaną perpjauti pusiau, šaukštu išskobti visą minkštimą.
  • Sudėti visus produktus kartu su baklažano minkštimu į vieną indą ir sutrinti iki vientisos masės visagaliu smulkintuvu (blenderiu). Patiekti galite iš karto, arba laikyti šaldytuve porą dienų ir valgyti kuomet norėsite. Prieš patiekiant galite pabarstyti pipirais ir petražolėmis.

Svieste apkeptos morkytės su žirneliais - puikus garnyras

Vis dar negaliu atsidžiaugti įsibėgėjusia vasara ir kartu su ja atėjusiu vasarinių daržovių derliumi. Juk taip nuostabu yra sugraužti šviežią kvepiančią morkytę arba raškyti dar ne visai subrendusius žirnius :) o ir patiekalai, gaminami iš šiųmetinių daržovių yra nepalyginamai kvapnesni nei gūdžią žiemą. Taigi, tiems kas jau "nuėmė" šių metų morkų ir žirnių derlių (arba nusipirko derlių turguje iš mielos močiutės) siūlau labai lengvą ir greitą troškinį, kurį galite skanauti ir vieną, ir kaip garnyrą prie mėsos arba žuvies.

2-3 porcijoms reikės:
  • 8-9 morkų (supjaustytų griežinėliais);
  • 2 svogūnai (pjaustyti griežinėliais);
  • 6 nuluptos skiltelės česnako (nesmulkintos);
  • 2 saujos šviežių išlukštentų žirnelių (galite naudoti ir šaldytus);
  • gabalėlis sviesto (apie 50-80 gr.);
  • druskos;
  • cukraus;
  • 1 laimo arba citrinos sulčių;
  • pipirų;
  • krapų.

Procesas:

  • pavirti apie 5-8 min. supjaustytas morkytes nedideliame kiekyje vandens su 0,5 arb. šaukštelio druskos, 1 arb. šaukšteliu cukraus ir 0,5 laimo ar citrinos sulčių. Apvirtos morkytės turi buti dar vos vos kietos;
  • svieste lengvai apkepti svogūnus, česnakus, sudėti apvirtas morkytes, žirnelius, 0,5 citrinos ar laimo sulčių, 1 arb. šaukštelį cukraus, šiek tiek druskos. Maišant kepti apie 5-8 min, kol daržovės lengvai apskrus, o sviestas šiek tiek karamelizuosis. Pabaigoje pabarstykite pipirais ir krapais.

Mmmmm.... tikras skanumėlis šitos kvapnios, lengvai saldžiarūgštės morkytės!